Руската компания за сигурност Лаборатория Касперски реши да преустанови партньорството с европейските специални служби, заради резолюция, приета от Европарламента тази седмица, която посочва Русия, Китай и Северна Корея за организатори на кибератаки.

"Ние защитавахме Европейския съюз 20 години, работейки с правоохранителните органи, което доведе до многобройни арести на киберпрестъпници. Основавайки се на безпрецедентното и без доказателства решение на Европарламента, ние сме принудени да замразим нашето сътрудничество с правоохранителните органи на ЕС, включително Европол", написа в Instagram шефът на компанията - Евгений Касперский.

Към публикацията си той прилага изображение с надпис "Решение на Европарламента приветства киберпрестъпността в Европа".

На 13 юни депутатите от Европарламента приеха резолюция за киберзащита, заявявайки, че Русия, Китай и Северна Корея са извършили злонамерени кибератаки срещу критично важна инфраструктура в ЕС, занимавали са се с кибершпионаж и масово проследяване на граждани от ЕС, както и с провеждане на кампании за дезинформация и ограничаване на достъпа до интернет - напр. Wannacry и NonPetya.

"Въпреки че резолюцията няма законодателна сила и представлява мнение на отделни депутати, тя демонстрира явно неуважение към Лаборатория Касперски, която винаги е била надежден партньор на Европа в борбата с киберпрестъпността", коментират от компанията пред руски медии.

Лаборатория Касперски не възнамерява да възобнови участието си в съвместните проекти дотогава, докато Европарламентът не предостави обяснения за приетата резолюция.