Лятото тази година минава под знака на онлайн опасностите, след като от НАП изтекоха личните данни на над 5 милиона души. Мишена на киберпрестъпници може да бъде всеки. Най-апетитни за тях са личните данни като име, ЕГН, банкова информация, както и всичко, което държим да остане конфиденциално.

Както и в реалния живот, за абсолютната сигурност могат да гарантират само най-добрите специалисти. Но ето какво трябва да направим всички останали, за да може най-малкото да не се даваме "без бой":

  • Лепенки върху камерата и микрофона на лаптопа

Шефът на Facebook е много внимателен относно сигурността си в интернет

Снимка: Официален профил във Facebook

Може би най-лесната стъпка, която би затруднила киберпрестъпниците, е да залепите лепенка с цветно тиксо върху камерата и микрофона на вашия лаптоп. Този метод се ползва дори от създателя на Facebook Марк Зукърбърг, който не е пропуснал да блокира възможността да бъде шпиониран.

Факт е обаче, че и без да сте интересни на разузнавателните служби, в интернет има много вируси, които могат без ваше знание да активират камерата и микрофона на лаптопа ви.

Дори бившият директор на ФБР Джеймс Коми съветваше работещите в управлението на САЩ да слагат лепенки на уеб камерите си. За подобно нещо призоваваше и Едуард Сноудън, който разкри как АНС (NSA) могат да следят и подслушват всеки човек на планетата.

За да се получи неоторизиран достъп до камерата или микрофона на лаптопа е необходимо едниствено да бъде инсталиран зловреден код. Това може да стане, ако кликнете на заразен имейл, съмнителен сайт, но и по-много други начини. Зловредният код може да е замаскиран така добре, че да изглежда като нещо безобидно - например изображение.

Друг метод е хакването на незащитена Wi-Fi връзка. Трябва да се внимава и с еротичните сайтове, предлагащи онлайн видеочатове, защото те поначало изискват да предоставите достъп до своята камера и микрофон.

На практика към днешно време хакването с цел шпиониране се е превърнало в национален спорт, а залепянето на физическа лепенка плътно тиксо е най-сигурният начин за противодействието на тази дигитална заплаха.

  • VPN

VPN ви пази от любопитните погледи

Снимка: iStock by Getty Images/Guliver Photos

Зад съкращението VPN стоят думите Virtual Private Network или Виртуална частна мрежа. На практика това е технология, която създава защитена връзка към мрежа. VPN може да се използва за достъп до сайтове, достъпа до които е ограничен от интернет доставчика ви, за заобикаляне на правителствена цензура или пък за скриване на интернет дейността си от любопитни очи, когато използвате обществени Wi-Fi мрежи и др.

Когато използвате интернет без VPN, вие се свързвате със сървъра на вашия интернет доставчик, който от своя страна ви свързва с избрания от вас сайт. Това означава, че целият ви онлайн трафик минава през сървърите на доставчика ви и може да бъде следен от него или от властите.

При употребата на VPN вашият онлайн трафик преминава през VPN сървър, използвайки криптиран "тунел". Това означава, че не е достъпен за никой друг, освен вас и VPN сървъра.

Важно уточнение е, че VPN не ви прави изцяло анонимни. Вашият VPN провайдър знае кои сте и може да види дейността ви в интернет. За сметка на това, той ви спасява от зорките очи на вашия интернет доставчик, работна или учебна организация и правителство.

Ако наистина държите на личната си неприкосновеност, то трябва да използвате VPN доставчик, следващ политика на "незапазване на записи". Ако VPN доставчикът пази записи на потребителската активност, властите винаги могат да ги изискат, което означава, че те вече не са лични.

Втората стъпка е да изперете VPN провайдър, който използва споделени IP адреси. Така един IP адрес е назначен на много отделни потребители, което затруднява неимоверно засичането на вашата онлайн активност.

За най-добри провайдъри на VPN слуги в света се считат Hotspot Shield, NordVPN, ExpressVPN, CyberGhost, PrivateVPN, Windscribe. VPN услуги има интегрирани и в браузърът Opera.

  • Браузърът Tor

Ако искате да сте анонимни, ползвайте браузъра Tor

Снимка: Tor Project

Ако искате да бъдете наистина анонимни в мрежата, то трябва да използвате браузъра Tor. Той е базиран на Firefox, което означава, че получавате познат интерфейс. Браузърът за анонимно сърфиране поддържа работа с табове и много от обичайните функции на стандартния Firefox.

Разликата между Tor и Firefox е в това, че Tor не се свързва пряко с уеб сайтовете, а използва няколко междинни сървъра, между които се предават потребителските заявки. Подобен подход позволява да бъдат скрити реалният IP адрес на потребителя, както и неговите лични данни. В Tor е вграден и прокси-клиентът Orbot, стартиращ при всяко отваряне на браузъра.

В резултат от това нито Facebook, нито хакерите, могат да следят какви сайтове посещавате.

  • Пароли

Избирайте сложни пароли за своите профили

Снимка: Shutterstock

Хората обичайно използват едни и същи пароли. Много е вероятно тази на пощата ви или на забравен порфил в някой онлайн форум да съвпада с тази на PayPal акаунта ви. Проучване на Техническият университет във Верджиния разкрива, че 52% от потребителите имат едни и същи пароли за различните си профили. Броят на хората, които добавят още една цифра или буква към своята парола в различните сайтове, подлагайки я на лека модификация също е много голям.

Всичко това улеснява изключително много хакерите. Разбивайки паролата на един акаунт, те на практика могат да имат достъп до всичките ви профили в мрежата, стига да ползвате еднаква или слабо модифицирана парола.

Освен това потребителите имат склонност да избират лесни пароли. Данни на National Cyber Security Centre, разкриващи броя на разбитите пароли показва, че най-често жертвите на киберизмамниците използват паролата "123456" - тя е била основна за 23,2 млн. акаунта на потребители, успешно атакувани от хакери. На второ място е "123456789" със 7,7 млн. акаунта, следвана от "qwerty" с 3,8 млн., "password" с 3,6 млн. и "1111111" с 3,1 млн. от жертвите.

Ако искате да се подсигурите срещу хакерите, трябва да направите две неща.

Първото е всеки един акаунт в мрежата да има различна парола, като разликите между тях да са съществени.

Второто е паролите да не включват последователни цифри или букви, съседни клавиши, еднакви букви или цифри, вашето ЕГН, дата на раждане или телефонен номер.

Добрата парола не трябва да бъде смислена дума, а да е съставена от произволни символи, да има малки и големи букви, числа и специални символи. Пример за такава парола би била - xЕs#6f!L или дори нещо по-дълго.

Веднага изниква проблемът, че по този начин няма да може да запомняте паролите си, което би затруднило ежедневието ви. Решението е да напишете в тетрадка всичките си пароли и къде ги използвате. Другата алтернатива е да ползвате приложения като Dashlane и LastPass. Това са тъй наречените мениджъри на пароли, които имат висока надеждност. Освен всичко друго те имат и генератор на пароли, така че не е нужно да отделяте време да мислите сложни пароли. Dashlane и LastPass са предпочитани от много експерти по киберсигурност, тъй като изписването на паролите на тетрадка може да ви създаде редица други затруднения.

  • Навици в интернет

В интернет трябва да пазите здрава дисциплина, ако не искате излишни тревоги

Снимка: RT

Ако искате да подобрите сигурността на вашето устройство и данните си, трябва да изградите богата обща култура, и да спазвате определена дисциплина в интернет. Не кликайте върху шарени реклами, избягвайте да посещавате съмнителни сайтове, които не са особено известни.

Всъщност, експертите съветват да не кликате върху никакви линкове, реклами или изскачащи бутони, освен ако нямате гаранция, че те идват от достоверен източник. Ако се съмнявате в нещо - проверете го в Google.

Много е важно да внимавате къде давате лична информация. Особено ценна за киберпрестъпниците е информацията относно вашата банкова сметка. Внимавайте къде я въвеждате и в какви сайтове пазарувате. Добър метод е разкриването на специална сметка, която да ползвате за пазаруване онлайн или употребата на PayPal.

Внимавайте и какво публикувате във Facebook. Любопитен факт е, че при кандидатстване за виза за САЩ американците вече изискват посочване на профилите в социални мрежи, които се проверяват за антиамериканско съдържание. Освен правителствените агенции, социалните мрежи следят своите потребители, като това дори е основната им стратегия за финансова печалба.

Добре е да се следят технологичните новини, където редовно излиза информация за различни хакерски пробиви или атаки. Информацията определено е сила, а в случая тя може да ви донесе и повече сигурност.

  • Антивирусна програма

Добрата антивирусна може да ви спаси от доста главоболия

Снимка: Shutterstock

Съществува и още едно нещо, което трябва да направим, за да подобрим своята сигурност, но то вече трябва да е известно на всички ви. Това, естествено, е инсталацията на антивирусна система. Тук съществува голяма гама от софтуерни продукти, много от които са безплатни. Важно е антивирусната да осигурява щит в реално време. Така дори и да кликнете на потенциално опасен линк, има шанс защитата да го блокира и кодът да не успее да се изпълни.

Експертите са единодушни, че е важно да инвестирате усилия в подобряването на своята сигурност. Специалистите съветват да имате винаги последните ъпдейти за всеки софтуер, който ползвате. Други препоръчват употребата на двустепенна автентикация за достъп до вашите профили.

Много от нещата, които трябва да направите, за да подобрите сигурността си в интернет са безплатни и костват буквално няколко минути. Но дори и да трябва да четете ръководства и обяснение повече от час или пък да отделите 5-10 долара на месец, то предпазването си струва. Хакерите и киберпрестъпниците стават все по-голяма и честа заплаха в днешния дигитализиран свят, а дали ще бъдете тяхна жертва зависи само от вас.