Лейбъристката партия обещава безплатен високоскоростен интернет за всички в Обединеното кралство, ако спечели изборите на 12 декември, съобщи Франс прес.

"Това, което преди бе лукс, сега е необходимост и трябва да стане комунална услуга", каза днес Корбин.

Според изчисленията този проект ще струва 20 милиарда лири стерлинги. За да може да функционира, системата ще се нуждае годишно от 230 милиона лири, които лейбъристите смятат да осигурят чрез данъци, наложени на технологични гиганти като "Амазон", "Фейсбук" и "Гугъл".

Критикувана за колебанието си по въпроса за излизането от ЕС и изоставаща в социологическите проучвания, основната британска опозиционна сила, предвождани от левичаря Джереми Корбин, обеща "радикална програма" с национализации и инвестиции в комуналните услуги. С нея лейбъристите искат да сложат край на продължилите 10 години мерки за строги икономии, налагани от различни консервативни правителства.

Корбин обеща да национализира железниците, пощата и водоснабдяването, които сега са в ръцете на частни корпорации, създавайки милиардери като Ричард Брансън.

Партията ще представи пълната си програма идната седмица.

Консерваторите нарекоха "фантазия" обещанието на политическите им съперници и заявиха, че то ще струва милиарди лири, които ще бъдат взети от данъкоплатците.