Вече почти не минава и седмица, в която Facebook да няма проблеми със сигурността и личните данни на своите потребители, или от сайта да изтече нерегламентирано някаква информация. Последният теч, за който бе съобщено от специалисти по информационна сигурност, засяга повече от 300 милиона потребители на социалната мрежа.

В интернет са открити две отворени бази данни съдържащи огромното количество записи от експерта по кибер сигурност Боб Диаченко. Според него зад събирането им стоят хакери от Виетнам, които са се възползвали от слабост в API на социалната мрежа. Специалистът е уведомил всички доставчици, чиито IP-та са попаднали в списъка, и се е опитал да попречи на разпространението на базите, но те вече са публикувани в различни форуми.

За сега се знае, че повечето засегнати потребители са от САЩ. Самите записи съдържат информация за потребителите, както и данни като e-mail адреси, лична информация, телефони и адреси.

Сред мерките, които могат да се вземат потребителите според специалистите, са ограничаването на достъпа до профилите, които могат да виждат информацията им смяна на пароли и забрана на търсачките да индексират информацията за Facebook профилите на потребители - всичко става от меню "поверителност".