Базираният в Малайзия стартъп Salam Web Technologies се готви да пусне уникален браузър, който да е съобразен с ислямските ценности. Приложението се нарича SalamWeb и е насочено към мюсюлманите от Малайзия и Индонезия. То ще се ползва от смартфони и ще включва опция за доставяне на съобщения и преглеждане на най-важните новини, съобщава  Bloomberg.

Целта на SalamWeb е да обхване 10% от 1,8-милиардното световно мюсюлманско население. Приложението обещава високи нива на криптираност и среда, обещаваща да не допуска дискриминация и неуважение.

SalamWeb разчита на филтри за съдържание, проверени от общността, които маркират уеб страниците като подходящи, неутрални или неподходящи за мюсюлмани. Потребителите няма да имат достъп или ще бъдат предупреждавани, когато влизат в сайтове с хазарт или порнография.

Шариатът забранява хазартните игри, проституцията, пиенето на алкохол и консумацията свинско месо, както и лихварството. Освен да се съобразява с тези норми, браузърът обещава и аларма за времето за молитва, както и своеобразен компас, показващ на къде трябва да се моли вярващият.

"Ние насърчаваме универсалните ценности - макар че SalamWeb е насочена към мюсюлманите, тя може да бъде използвана от всеки", казва шефът на компанията Хасни Зарина. "Интернет може да бъде вредно място. Очевидно е, че се нуждаем от алтернатива", допълва той.

За база на приложението е използван софтуера с отворен код Chromium, който е в основата на уеб браузъра на Google Chrome. Според Зарина това ще осигури добри скорости за сърфиране в "добрата част" на интернет.