Meta обяви, че планира да активира криптиране от край до край по подразбиране за Messenger до края на тази година. Технологичният гигант също така разширява своя бета тест на функциите за криптиране от край до край до "чатовете на още милиони хора", пише techCruch.

Компанията изгражда функции за криптиране от край до край в Messenger от години. Повечето от тях обаче са били по избор или експериментални. През 2016 г. Meta започна да въвежда защита за криптиране от край до край чрез режим на "тайни разговори".

През 2021 г. Meta  въведе опция за гласови и видео разговори в приложението. Компанията направи подобен ход, за да предостави опция за криптиране от край до край за групови чатове и разговори през януари 2022 г. През август 2022 г. Meta започна да тества криптиране от край до край за индивидуални чатове.

Налице е нарастващ натиск върху Meta да активира криптиране от край до край. Множество организации, включително Amnesty International, Access Now и Fight for the Future, изпратиха официална петиция до Meta за активиране на криптиране от край до край за частни чатове.

В публикация в блог компанията обясни, че има значителни предизвикателства при изграждането на функции за криптиране за Messenger. Компанията каза, че трябва да се откаже от старата архитектура на сървъра и да изгради нов начин за хората да управляват историята на чатовете си чрез защити като PIN.

Meta добави, че трябва да възстанови над 100 функции, като показване на визуализации на връзки в разговори, за да приспособи приложението си към новата технология.