Марк Зукърбърг заплаши, че може да спре Facebook и Instagram в Европа. Причината е нова европейска разпоредба, която би затруднила финансово милиардера.

Нов закон на ЕС изисква компаниите, които събират потребителски данни в рамките на съюза, да съхраняват и обработват информацията на европейски сървъри.

Данните на Facebook и Instagram обаче се обработват както на американски, така и на европейски сървъри, което е от решаващо значение за насочването на реклами и бизнеса, който оперира на тези социални платформи.

Изместването на цялата дейност на европейска земя би струвала пари на Meta, но междувременно би нарушило и процеса на събиране на данни.

Вицепрезидентът по глобалните въпроси на Meta, Ник Клег, заяви, че спирането на Facebook и Instagram би било пагубно за много фирми в ЕС, които разчитат на услугите и рекламите, които компанията предоставя.

Миналата седмица Meta загуби 25% от стойността на акциите си. Причината е, че Meta отчита първата в историята си загуба на ежедневни активни потребители.

Според експертите заплахата на Марк Зукърбърг е блъф. Това означава, че компанията вероятно просто се опитва да се постави в по-изгодна позиция при преговори, вместо действително да планира да изгуби стотици милиони потребители, живеещи на Стария континент.