Microsoft пусна първата бета версия на новата версия на интернет браузъра Edge, съобщава CNET. Тя е изцяло преработена, като е базирана на отворената платформа Chromium на Google. Microsoft е уверена в новия браузър, като призовава потребителите да го пробват.

Браузърът може да се използва от Windows 7, Windows 10 и macOS. Бета версията предлага завършен интерфейс и по-голямата част от функциите.

"Готови сме за по-голяма аудитория. Искаме информация как се представя браузърът. Когато го използва по-голяма аудитория, това ни помага да подобрим качеството", посочва корпоративният вицепрезидент на Microsоft Джо Белфиори.

Новият Edge отразява желанието на Microsoft потребителите да имат по-голям контрол над личните си данни и да знаят какво се случва с тях. Браузърът има и нови функции. Една от тях е възможността за създаване на "Колекции". В тях потребителят може да събира текст, линкове и друга информация, на която попада докато сърфира. Те могат да се обединяват в общ файл и дори да се експортират в Excel.

Визуално интерфейсът е почти същият като на сегашния Edge. Браузърът обаче се очаква да работи по-бързо от конкуренцията и да е по-удобен. Целта на Microsoft е да пусне първата стабилна версия на Edge най-късно в началото на 2020 година.