Американският бизнес на популярната видео услуга TikTok може да бъде продаден на Microsoft в рамките на 48 часа. Преговорите по сделката между китайския собственик ByteDance и Microsoft са близо до приключване, сделката ще бъде официализирана в следващите два дни, съобщи CNBC, цитирана от technews.bg.

Вчера изпълнителният директор на TikTok Кевин Майер подаде изненадващо оставка, въпреки че зае най-висшия пост в компанията само преди 3 месеца. Според източници на CNBC, Майер е бил изключен от преговорите с Microsoft и Oracle и това е причината (или една от причините) за неговото оттегляне.

Сделката, за която настоява Белият дом и лично президентът Доналд Тръмп, е ByteDance да прехвърли на американска компания бизнеса на TikTok в САЩ, Канада, Австралия и Нова Зеландия.

Текущите данни на потребителите на TikTok в тези страни, съхранявани в облака, ще бъдат прехвърлени на сървъри в САЩ. И дори резервните архивирани данни също подлежат на мигриране.

Стойността на сделката, за която преговарят двете страни, не се споменава, но в медийното пространство се спрягат суми в диапазона от 10 милиарда до 30 милиарда щатски долара.