Американският софтуерен гигант Microsoft и партньори от 35 държави успяха да прекъснат най-опасния ботнет в света - Necurs. Според компанията именно с него са заразени над 9 милиона компютъра, предаде ДПА.

След осем години подготовка Майкрософт и партньорите му предприеха координирани правни и технически мерки за прекъсване на достъпа до ботнета, написа вицепрезидентът на Microsoft Том Бърт в блог.

Бърт посочва, че Microsoft е успял да блокира престъпниците от ключови елементи от инфраструктурата, които са необходими за провеждане на кибератаки.

Ботнетите са изградени от мрежа от много хакнати устройства. Зловредният софтуер, на който разчитат, може да зарази лични компютри, но и умни свързани с интернет устройства, като домашна електроника.

Necurs, най-активният ботнет в целия свят, е един от най-големите генератори на спам имейли с жертви в почти всяка страна.

По време на разследването, оглавявано от Microsoft, е наблюдаван един заразен компютър, изпращащ 3,8 милиона спам имейла на над 40,6 милиона потенциални жертви за период от 58 дни.

Смята се, че Necurs се управлява от Русия и е замесен в редица измамни съобщения за запознанства и фалшиви спам имейли, отбелязва ДПА.

Той е замесен и в така наречените измами с помпане на акции, при които инвестициите в определени акции са завишени, за да може изкуствено да се надуе цената им в полза на измамниците.

Necurs са били използвани и за нападение на други компютри, за кражби на данни от онлайн акаунти, на лична информация и поверителни данни, допълни Бърт.