Нова придобивка на Microsoft може да добави лесен за използване инструмент за редактиране на видео към софтуера на компанията. Младата фирма Clipchamp е известна със своя софтуер за създаване и редактиране на видео вътре в браузъра, предава technews.bg.

В официално съобщение за придобиването Microsoft казва, че подходът на Clipchamp съчетава "простотата на уеб-приложение с възможностите за обработка на видео, типични за изчислителната мощ на компютър с GPU". Нито една от страните не разкри условията на споразумението.

Clipchamp е специално насочен към непрофесионалисти и не-творци, които нямат или не знаят как да използват специализиран софтуер за обработка на видеоклипове, отбелязва Engadget.

"Нашата мисия е да дадем възможност на всеки да разказва истории, които си заслужава да бъдат споделени... Ще продължим да правим създаването на видео още по-лесно, по-достъпно и забавно", написа шефът на компанията Александър Драйлинг.

През юли Clipchamp заяви, че има 17 милиона регистрирани потребители, а темповете на бизнеса нарастват с над 50% на годишна база. В последно време услугата се радва на огромен ръст в експорта на видео в съотношение 9:16, който обикновено се използва за TikTok и Instagram или Facebook Stories.

Въпреки че Microsoft все още не е обявила как ще предложи Clipchamp на своите клиенти, тя нарече инструмента "естествено продължение" за приложенията си в облака.