Най-голямата руска електронна поща, Mail.ru, възнамерява да се откаже от използването на пароли, като ги замени с други методи за оторизация, пише РИА "Новости".

Според пресслужбата компанията възнамерява първо да въведе метод за влизане чрез еднократни кодове, получени чрез SMS или чрез push-известия. Този код ще се генерира по време на заявката и е валиден за ограничен период от време и само за едно разрешение.

Тогава Mail.ru ще даде възможност на потребителите да създават пощенски кутии без парола или да да се отказват от нейното използване, в случай че вече имат поща на сайта.

В допълнение към еднократните пароли, компанията ще въведе методи за удостоверяване с помощта на физически устройства и биометрични данни.

По този начин пощенската служба се надява да подобри защитата на потребителските данни.

"Често пощата е ключът към всички други потребителски услуги, така че грижата за сигурността на пощенската кутия е от решаващо значение. В бъдеще иновациите значително ще повишат сигурността на пощата, защото ако няма парола, то тя не може да бъде загубена или открадната", обясни Анна Артамонова, заместник-председател на Mail.ru Group.

По-рано през юни стана известно, че измамниците са се научили да получат достъп до еднократни пароли, включително чрез push-известия.