Изследователите са измислили нова и подобрена технология, която в крайна сметка може да замени GPS. Разработката, наречена SuperGPS, има точност от поне 100 милиметра. Освен това тя не разчита на навигационни сателитни системи.

Новият подход използва клетъчните мрежи, но вместо поточно предаване на данни към вашия телефони, мрежата получава точната координация на устройството.

Комбинация от радиопредаватели и оптични мрежи формират основата на системата, но за нея помагат и умни алгоритми. Освен това SuperGPS съчетава предаватели, приемници, център за данни и синхронизиран атомен часовник.

"Разбрахме, че с няколко авангардни иновации телекомуникационната мрежа може да се трансформира в много точна алтернативна система за позициониране, която е независима от GPS", казва физикът Йерун Коелемей от Университет Врие в Холандия.

"GPS е ненадежден в градски условия. Това е проблем, ако някога искаме да използваме автоматизирани превозни средства", казва електроинженерът Кристиан Тибериус от Техническия университет в Делфт в Холандия.

SuperGPS е изключително практична система, защото настоящите мобилни и Wi-Fi антени могат да бъдат адаптирани за нея.

Изследването е публикувано в Nature.