Само преди седмица OneWeb изстреля втора партида от 34 спътника за сателитната интернет мрежа, която трябва да обхване целия свят. Вчера компанията обяви, че е в несъстоятелност и моли за облекчения съгласно кодекса за банкрут, за да продаде своя бизнес, предава technews.bg.

Причината за фалита очаквано е пандемията от коронавирус SARS-CoV-2, която прекрати преговорите за пълно финансиране на програмата. На своя уебсайт OneWeb пояснява, че все още счита своята мисия за важна и необходима, за да предостави достъпен и бърз интернет до всички кътчета на нашата планета.

Проектът е особен важен за слабо населените селски райони, където не е изгодно да се изграждат мрежи по обичайния начин. В допълнение, нови пазари, като този на самоуправляващите се автомобили, изискват пълно интернет покритие.

Преговорите за финансиране на програмата продължават от началото на тази година. Според източници, OneWeb преговаря със SoftBank за инвестиции от над $2 млрд. Други инвеститори в проекта са Virgin Group, Qualcomm, Airbus, Grupo Salinas и дори правителството на Руанда.

Бързото разпространение на коронавируса през февруари-март доведе до нестабилност на пазара и принуди инвеститорите да ограничат всички планове за по-нататъшно финансиране на OneWeb.

Днес компанията има флотилия от 74 спътника на ниска земна орбита, глобален център за управление на спътниците и 44 действащи или в процес на изграждане наземни станции. Планът предвижда пускане общо на 600 спътника.

OneWeb разработва и терминали за различни пазари. Тестово стартиране на сателитната мрежа показа, че тя може да осигури широколентова скорост от над 400 Mbps със закъснение 32 милисекунди.