Онлайн магазинът на Amazon е място, където много търговци могат да продават своите продукти. Продажбите на храни също са особено популярни, но проверка на CNBC показва, че някои търговци съвсем съзнателно изпращат продукти с изтекъл срок на годност.

Оказва се, че в някои случаи се предлагат дори продукти, които не се произвеждат от 2017 г. Освен това поне 40% от търговците имат над 5 оплаквания от клиенти, които са получили стоки с изтекъл срок, показват данни на компанията 3PM.

Amazon коментира, че вече е свалила някои от обявите. Компанията допълва, че всички търговци в платформата ѝ са длъжни да спазват законите и допълнителните правила на Amazon. Сред тях е изискване всеки продукт да има срок на годност поне 90 дни.

Amazon казва, че използва изкуствен интелект и реални хора, за да проверява отзивите на потребителите и да открива проблемите. Въпреки това не всичко е ясно посочено в самите обяви и затова има призиви към компанията да промени структурата им, за да е по-ясно кой продава дадена стока, какъв е нейният срок и какво ще се прави в случай на проблем.