Приложението за социални медии на Meta - Threads, създадено да се конкурира с X на Илон Мъск, достигна 175 милиона активни потребители месечно, точно преди отбелязването на първата годишнина от стартирането му, предава ДПА, цитирана от БТА.

Главният изпълнителен директор на Meta Марк Зукърбърг обяви броя им в публикация в платформата, добавяйки "каква година".

Threads стартира през юли 2023 година, като пряк съперник на Х, известен преди като Twitter.

Много потребители, несъгласни с промените в Х след придобиването му от страна на Илон Мъск, започнаха да търсят алтернатива - възможност, уловена от Meta и Зукърбърг.

Стартирането на приложението дойде, когато двамата технологични директори бяха вкарани в ожесточен публичен спор, като Илон Мъск предизвика основателя на Meta на физически двубой, който така и не се състоя.

В един момент главният изпълнителен директор на Tesla и SpaceX дори заплаши със съдебни действия срещу Meta заради пускането на новото приложение.

Ръстът до 175 милиона потребители месечно за Threads е скромен, за разлика от най-големите социални медийни платформи - другите големи приложения на корпорацията - Facebook и Instagram, всяко от което има милиарди активни потребители.

От Meta заявиха, че техният основен фокус не са количеството потребители на новата платформа, както ръководителят на Instagram Адам Мосери каза пред американския уебсайт за технологичния новини The ​​Verge миналата година, че ще бъде "по-заинтересован", ако новото приложение стане "културно значима".

За разлика от някои сайтове за социални медии, Meta намали политическото съдържание и вместо това насърчи по-ненатоварващо съдържание в Threads.