Компютърната наука току-що загуби един от основателите си. Фернандо "Корби" Корбато, на когото се приписва изобретяването на компютърната парола, почина на 93-годишна възраст. Ученият от MIT създава концепцията за защитени с парола потребителски акаунти, когато работи по система за споделяне на новите за времето си компютърни ресурси, пише HiComm.

"Това беше само въпрос на установяване на разделение на частите и основна неприкосновеност на личния живот", споделя спомените си Корбато пред Wall Street Journal в интервю от 2014 г., но този ход би помогнал за формирането на цифровата сигурност.

Това не е единственото пионерското усилие на Корбато. Моделът за оптимизация и едновременно използване на компютърните системи намалява времето за изчакване на компютърните отговори от часове на секунда, което прави технологията далеч по-практична. Така Computer Time-Sharing System (CTSS) става една от първите операционни системи в света, позволявайки на няколко души да използват компютър едновременно. За първи път това позволява на разработчиците, работещи на споделени изчислителни системи, да имат свои собствени лични акаунти, където могат да съхраняват и защитават работата си.

Междувременно системата му за споделяне на време Multics проправи пътя за бъдещи операционни системи като Linux с по-фини опции за поверителност, йерархична файлова система и други функции, които хората приемат за даденост днес.

Той беше и движещата сила зад "Закона на Корбато", който твърди, че програмистите ще напишат същия размер на кода, независимо от езика, който използват. Това води до идеята да се използват езици от по-високо ниво вместо близък базов код, който обикновено отнема повече време за писане.

В по-късните си години Корбато знаеше, че паролите си имат проблеми - интернет направи логванията "някакъв кошмар", казва самият той пред WSJ. Не е тайна, че индустрията се отдалечава от паролите, за да попречи на кражбите и хакванията на акаунти, както и да подобри удобството за крайните потребители. Все пак няма съмнение, че работата на Корбато е помогнала да се установят основите на съвременните компютърни технологии.

Освен паролите, Корбато създава и първообраза на днешните имейли и приложения за изпращане на съобщения.