На първо място, трябва да имате умен телевизор, като разкритието на Уикилийкс е свързано със Samsung Smart TV. Според експертите обаче шпионските служби едва ли са се ограничили само до една марка.

Програмата, с която става подслушването се нарича Weeping Angel и е създадена на базата на друг шпионски инструмент, дело на британската разузнавателна агенция MI5/BTSS и наречен „Extending”, предава technews.bg.

Това е начин на агентите да поемат контрола над умните телевизори Samsung F Series Smart TV, или „имплант”, който е проектиран да записва аудио от вградения микрофон, да го съхранява и предава.

Злонамереният софтуер може да бъде инсталиран на телевизора чрез USB флашка, докато данните се събират по същия начин или чрез Wi-Fi гореща точка, разположена в близост до телевизора. Ръководството за потребителя, разкрито от „лийкс” сайтовете, представя стъпка по стъпка начина за инсталиране на софтуера и дори съветва шпионите да изчистят историята на инсталираните приложения, ако устройството за дистанционно управление на телевизора има бутон „История”.

Разбира се, това не е всичко. В действителност, аудио шпионирането в реално време е възможно и с помощта на Live Listen Tool, който работи на устройства с инсталирана операционна система Windows 7 или 8.

Уикилийкс отбелязва, че ЦРУ и MI5/BTSS са работили съвместно по Weeping Angel. Ръководството за потребителя първоначално е написано от MI5/BTSS и по-късно споделено с ЦРУ. И двете агенции си сътрудничат за по-нататъшното развитие на злонамерения софтуер и координират работата си по време на съвместни семинари.

Сериозна пречка за инсталирането на подобен шпионски софтуер е необходимостта от физически контакт с телевизора, тъй като благодарение на актуализация на фърмуера от 2014 г., Samsung Smart TV не позволява да бъде хакнат през интернет.