За два сериозни проблема в сигурността на устройствата, работещи с iOS, съобщиха специалистите на ZecOps. Впечатляващо е, че те са били допуснати още при шестата версия на операционната система, използвана в iPhone 5. Така поставените под заплаха достигат до половин милиард.

До разкриване на дупките в сигурността се стига, след като компанията разследва кибератака срещу техен клиент от миналата година. Двата проблема са сходни и се активират с получаване на мейл, в който за записани определени символи.

От една страна това може да доведе до забиване на устройството, но при втората подобна уязвимост, паралелно с електронното съобщение, хакери могат да проникнат в самото устройство и да успеят да откраднат лични данни, снимки или други важни файлове.

Други подробности за уязвимостите все още не се разкриват, тъй като те биха помогнали на недоброжелатели да се възползват. От Apple вече са известени и работят по въпроса като обещанията са проблемът да бъде решен със следващия ъпдейт на операционната система. От компанията признаха за проблем, без да обясняват защо е бил допуснат и не е забелязан с години.