Специалисти по сигурност алармираха за опасност, която грози всички компютри под управление на операционна система Windows 7. Става въпрос за уязвимост, която е известна от четири месеца и все още не е затворена, предава technews.bg.

Предупреждението идва от екипа на Zero Day Initiative, който е открил уязвимостта и е информирал за нея Microsoft, давайки на компанията 120 дни за отстраняване на проблема в Windows 7.

Но все още уязвимостта от тип "zero day" остава незатворена, което излага на риск от хакерски атаки всички потребители на компютри, работещи под управление на Windows 7 - една от най-популярните десктоп платформи в момента.

Проблемът касае Microsoft JET Database Engine. Възползвайки се от уязвимостта, хакерите могат отдалечено да изпълнят код на компютрите на жертвите и да ги заразят с вируси.

Уязвимостта е налична във всички версии на операционната система Windows 7, вкл. сървърната. Потребителите на компютри с такава ОС могат да се превърнат в жертви на хакерите, ако отворят получения от тях файл.