Според статистика на Националния екип за реагиране при инциденти с компютърната сигурност (Националния CERT) в Държавна агенция "Електронно управление" са регистрирани са 2100 киберинцидента в и от българското Интернет пространство през 2020 г. Това е увеличение с 9 на сто спрямо 2019 г. Най-голям е процентът на регистрираните инциденти, дължащи се на измама (phishing) - 47 на сто, следвани от инциденти с злонамерен код (malware) - 38 на сто. Националният CERT е подготвил и изпратил над 18617 имейла с указания и препоръки за разрешаването на инциденти, свързани с мрежовата и информационната сигурност.

"Измама, зловреден код, спам, отказ от услуги, опити за проникване, събиране на информация, информационна сигурност и уязвимост, ботнет. Това са основните типове киберизмами в нашето интернет пространство", каза пред БНР Васил Грънчаров, директор на дирекция "Мрежова информационна сигурност" към Държавната агенция "Електронно управление".

"В нашите компетентности е да водим подробна статистика за установените типове кибератаки във и от българското интернет пространство, както и да предупреждаваме публичните институциите, когато имаме данни за такива атаки и даваме препоръки какво да се предприеме. Сред измамите за миналата година най-разпространена е киберизмамата заради работата вкъщи. Регистрираните инциденти са нараснали в абсолютна стойност - 2087 са регистрирани за 2020 година, като 2019 година са били 1900, а през 2018 година - 1804", допълни специалистът.

С над 35 на сто рязко са скочили кражбите на лични данни от интернет. Изнудването в интернет за заплащане на откуп също е част от дейността, свързана с измама.

"Пуска се мейл, в който е имплантиран вирус с криптирана информация, като се заплашват получателите на тази информация, че ще им бъде разкрита кореспонденцията или лични данни и им се иска откуп, обикновено в криптовалути. На обществените институции сме препоръчали да уведомят служителите си да внимават, ако получат писма от непознати податели, да не отварят прикачените им файлове или линкове. Ако бъдат заразени с криптиращ софтуер, препоръчваме да не се плаща откуп, тъй като не е сигурно, че тези файлове ще бъдат възстановени", каза още Васил Грънчаров в предаването "Хоризонт до обед".

По думите му се отбелязват две таргет групи, които са подложени на киберизмами и атаки - това са здравните власти за периода от април до юни миналата година, атаки, свързани с информация за Covid-19, а след април са нараснали атаките към финансовите институции.