Жертвите на кибератаки с криптиране и искане на откуп - т.нар. рансъмуер, които плащат на престъпниците, за да си възстановят данните, може да бъдат подведени под отговорност за нарушаване на законите в САЩ. Може да се стигне дотам те да бъдат глобени, дори ако не знаят истинската самоличност на своите изнудвачи, обяви Министерството на финансите в бюлетин миналата седмица, предава technews.bg.

Този ход може да накаже двойно жертвите на атаки тип рансъмуер, коментираха технологичните издания в САЩ с възмущение. Киберпрестъпниците, отговорни за големи рансъмуер атаки, не разкриват истинската си самоличност пред жертвите си. Схемите за плащане обикновено работят анонимно, използвайки криптовалута.

Не само жертвите могат да бъдат обект на наказания за заплащане на откупи при хакерски атаки, казва Министерството на финансите на САЩ. На санкция подлежат още и "тези, които участват в осигуряването на киберзастраховане и финансовите услуги, които могат да включват обработка на плащания по откуп".

Според щатския закон, на санкция подлежат субекти и лица, считани за заплахи за националната сигурност - включително хакери, терористи и транснационални групи за киберпрестъпления. Съгласно регламента, на американски лица или фирми е напълно забранено да улесняват или извършват какъвто и да е финансов обмен с подобни субекти.