Изследователите от Масачузетския технологичен институт кръстили създадения от тях изкуствен интелект Норман, на убиеца психопат Норман Бейтс от филма "Психо" (1960) на Алфред Хичкок.

Норман бил "захранен" единствено с изображения на хора, които са пред прага на смъртта, от интернет платформата Reddit.

Учените създали и посветен на Норман сайт на адрес www.norman-ai.mit.edu. След това му били показани изображения на мастилени петна, както в психологическия тест на Роршах. Целта била да се разбере какво вижда Норман и отговорите му да бъдат сравнени с тези на друг изкуствен интелект, трениран по традиционния начин.

Резултатите били тревожни - докато тренираният по традиционния начин изкуствен интелект вижда двама души, застанали прави един до друг, Норман вижда в същото мастилено петно човек, който се хвърля от прозорец. Докато Норман различава мъж, застрелян пред крещяща жена, другият изкуствен интелект забелязва мъж, който държи в ръка чадър.

Представени са 10 примера с мастилени петна, придружени от отговорите на двете системи, като този на Норман винаги е страховит. Сайтът предлага на потребители на интернет също да се подложат на тест с мастилени петна и да изпратят отговорите си, за "да помогнат на Норман да се коригира".

И докато множество медии гръмнаха с новината за създаден AI психопат, то дали това наистина е така?

На първо място, настоящата форма на изкуствен интелект е способна най-вече да открива модели - захранена с определено количество данни, изкуственият интелект ще използва наученото, за да открие сходни белези в други неизследвани бази данни.

Тази способност е много полезна за учените, които откриват множество полезна информация - като нови екзопланети, благодарение на тези способности. На базата на общите белези, AI-то може да определи от "пръв поглед" вашата политическа и сексуална ориентация.

Но изкуственият интелект не може да взема решения и най-вече - изцяло зависи от подадената му преди това информация. Ако той бъде захранен със снимки на убийства, ще се опитва да открива сходства във всички следващи снимки, които му се дадат за анализ - и ще ги открива при абстрактните петна на Роршах.

Така твърдението, че е създаден изкуствен интелект психопат се оказва крайно пресилено - той няма възможност, воля или желание за убиване. Единственото, което може да прави е да анализира, на базата на предварително вкарана информация.

Ако някой може да бъде психопат, то това е човекът, който би програмирал безсъзнателния изкуствен интелект. А такава опасност наистина има, особено ако AI-то се съчетае със способностите на един боен дрон, като MQ-9 Reaper и MQ-1 Predator. Но дори и тогава изкуственият интелект няма да отговаря на определението на психопат, поне не до момента, в който не развие свое собствено съзнание, воля и желание за терминиране на човешката раса.