Предупреждението бе направено от адвоката на Комисията Бърнард Шима, в рамките на дело, което разглежда дали данни на европейски граждани са защитени, ако бъдат изпратени в САЩ.

Делото бе заведено заради разкритията на бившия служител на американските тайни служби Едуард Сноудън, посочи британският в. "Гардиън", цитиран от БГНЕС.

"Помислете дали да оставите своя акаунт във Facebook, ако имате такъв"
, каза Шима по време на изслушване на делото в Европейския съд в Люксембург.

След директно запитване по време на делото ЕК не можа да потвърди дали закона "Сейф харбър" (Safe harbor) в настоящия му вид може да осигури адекватна защита на данните на гражданите от ЕС при изпращането на тези данни в САЩ. В същото време без този закон в сегашния му вид е нелегитимно да се пренася информация извън ЕС.

Освен Facebook, делото обединява оплаквания и срещу Apple, Microsoft, Skype и Yahoo.

Случаят разглежда и въпроса дали американската правителствена програма "Призмa" (Prism) за събиране на данни е нарушила стандартите за "адекватност" на защитата на личната неприкосновеност на европейската Директива за защита на данни. Съществуването на програмата "Призмa" бе разкрито от Едуард Сноудън, който показа, че данни на европейски граждани, притежавани от американски компании, са били предавани на разузнавателни агенции в САЩ.

Въпреки недостатъците обаче "Сейф харбър" е необходим както от политическа, така и от икономическа гледна точка, смята Еврокомисията. Според ЕК и участващата в делото ирландска адвокатска група за опазването на лични данни Digital Rights Ireland комисията трябва да бъде оставена да реформира закона чрез план от 13 точки, който да осигури по-доброто запазване на данни на европейските граждани.

От Facebook са отказали да коментират въпроса пред "Гардиън".