Водещата световна аудио платформа Spotify е регистрирала растеж от 26 на сто на активните си потребители и е отчела рядка оперативна печалба през третото тримесечие. Това обяви днес шведската компания, цитирана от Франс прес и БТА.

"Едно наистина изключително тримесечие. Подобряваме се стъпка по стъпка", написа в социалната мрежа X Даниел Ек, основател и главен изпълнителен директор на Spotify.

Платформата е имала 574 милиона активни потребители в края на тримесечието или 23 милиона повече на годишна основа, което е "вторият най-голям растеж" в историята й, според комюникето.

Spotify се надява да надмине бариерата от 600 милиона активни потребители до края на годината.

Платформата обяви също растеж от 16 на сто на платените си абонати, които са в основата на оборота й, до 226 милиона души.

Оборотът е нараснал с 11 на сто до 3,4 милиарда евро, а оперативната печалба е достигнала 32 милиона евро спрямо загуба от 228 милиона евро предходната година.

Платформата, базирана в Стокхолм и листвана на Нюйоркската борса, е отчитала печалба в рамките на няколко тримесечия. Тя обаче отчита редовно и загуби въпреки стремителния растеж на абонатите си и предимството пред конкуренти като Apple Music или Amazon Music.

Платформата обяви в началото на юни, че съкращава около 200 работни места в подкастите си.

Шведската компания реши през юли да увеличи цените за премиум абонатите си на по-голямата част от пазарите, следвайки стъпките на конкурентите си Apple и Amazon.

През 2017 г. Spotify е имал 3000 служители, като броят им е нараснал повече от тройно до 9800 души в края на 2022 г.

Компанията не е отчитала никога досега чиста печалба за цял финансова година, припомня АФП.