Когато някой има съмнение, че е болен от Covid-19, той в повечето случаи започва да търси информация за пандемията в интернет търсачките. А група учени от Harvard и от Лондонския University College са установили, че това може да се използва за да се проследява болестта в реално време.

Нещо повече - изследователите са открили, че в голяма степен търсенията по теми, свързани с новия коронавирус и по-конкретно с неговите симптоми, съответстват и на точките, в които се наблюдават огнища на заразата. Това позволява на здравните власти да използват Google за по-добро проследяване и прогнозиране на случаите на болестта.

В частност учените са установили връзка между търсения по израза "I can't smell" (нямам обоняние) и официалните данни за заразените в съответния регион. Изследването, което екипът вече е подготвил по темата и е публикувал предварително на сайта ArXiv, акцентира и на това, че методът не води до злоупотреба с лични данни и до персонализиране на търсенията на ниво потребител.

Това всъщност не е нов подход. И преди е имало научни изследвания, свързващи разпространението на болести като сифилис с търсения по темата в онлайн търсачките. Някои здравни учреждения дори са се опитвали по този начин да проследяват болести като свински грип, но тогава данните са били по-малко и по-неточни.