В интернет са изтекли множество данни на потребители на социалната мрежа Facebook. Това се казва в доклад, публикуван в сряда на сайта на международната компания за защита на информацията UpGuard, информират Асошиейтед прес и ТАСС.

Служители на UpGuard разкрили, че данните са били съхранявани неправомерно в облачен сървър на компанията Amazon от две фирми, разработвали по-рано приложения за Facebook. Става дума за мексиканската Cultura Colectiva и американската At the Pool. И в двата случая данните не са били защитени с пароли и всеки желаещ е можел да ги получи.

Cultura Colectiva пазела в базата си към 146 гигабайта данни за потребители на Facebook, включително около 540 милиона техни коментара, също и имена на акаунти. А фирмата Ат дъ пул, спряла дейността си през 2014 г., качила в открития облак данни за 22 000 потребители на същата мрежа - имена, имейл адреси, френдлисти.

Според UpGuard базата на At the Pool била премахната от открит достъп много бързо, но данните на Cultura Colectiva останали свободно достъпни най-малко няколко месеца, въпреки че фирмата за кибернетична сигурност неведнъж подавала сигнали на мексиканската компания и операторите на Amazon.

Напоследък в САЩ се отделя специално внимание на проблема с личните данни, събирани от интернет компании. Сред поводите бе скандалът с британската фирма Кеймбридж аналитика. Според Ню Йорк таймс тя е използвала лични данни на десетки милиони потребители на Фейсбук за политически цели, без потребителите да са били информирани за това.

Корпорацията Facebook има добри постижения в предотвратяването на опити за намеса в избори в сравнение с 2016 г., но не може да гарантира, че сайтът й няма да бъде използван за въздействие върху изборите за Европейски парламент през май, заяви вчера нейният шеф Марк Зукърбърг.

Преди година той увери Конгреса на САЩ, че Facebook ще оперира занапред по-внимателно с личните данни на потребителите, напомня ТАСС.