Доналд Тръмп издаде още една заповед, касаеща ограниченията, които TikTok ще получи на територията на САЩ. Този път обаче става въпрос за отсрочка, която компанията създател на приложението - ByteDance - получава, за да продаде бизнеса си на фирма, базирана в страната. Целта е след продажбата TikTok да е под контрола на федералните власти и по този начин да не е заплаха за националната сигурност.

В момента няколко големи американски интернет гиганта преговарят за добилото бърз популярност приложение, но преговорите очевидно няма как да завършат в предварително оказания срок. Вместо до 15 септември, приложението ще продължи да работи до 15 октомври при сегашната ситуация, след което дори изтеглянето му ще бъде незаконно.

Първоначалната заповед включваше задължение за Google и Apple да премахнат приложението от техните магазини за приложения - съответно Google Play и App Store.

В момента апликацията се използва от над 100 милиона американци. От ByteDance от своя страна подготвят съдебно дело за оспорване на първоначалната изпълнителна заповед, според NPR. Съдебният процес ще трябва да установи дали действията на Тръмп са противоконституционни, тъй като не са дали възможност на TikTok да участва активно в преговорите и решенията за бъдещето на компанията са били взети вместо нея.