Доналд Тръмп се обяви официално против китайското приложение TikTok, което напоследък се превърна в една от най-бързо развиващите се социални мрежи. Според президента на САЩ, това е поредният шпиониращ софтуер, който изпраща конфиденциални данни на властите в Китай.

Няколко негови статуса във Facebook и Instagram пренасочват към електронна петиция, където гражданите могат да изразят своето мнение по въпроса дали Тръмп трябва да забрани TikTok на територията на САЩ.

Той също така споделя със своите последователи едно от последните разкрития - TikTok има достъп до информацията, записана в клипборда, след като го стартирате. Това е вярно, но президентът пропуска да спомене, че също така е основна уязвимост при редица iOS приложения, зад които стои Apple.

Същевременно през последните месеци някои компании потвърдиха опасенията на Тръмп, че услугата не е напълно безобидна и накараха свои служители да изтрият приложението от своите мобилни телефони. Миналия месец президентът обвини TikTok потребители в саботиране на последния му митинг в Тулса, Оклахома.

В тази връзка държавният секретар Майк Помпео сподели за възможността използването на платформата да бъде забранено в страната.