Двата случая на масова стрелба с много жертви от последните дни в САЩ ново разпалиха дискусиите за и против разпространението на огнестрелни оръжия. Както it.dir.bg вече писа, някои американски политици обвиниха за насилието и видеоигрите.

В свое изказване по повод трагичните събития президентът на САЩ Доналд Тръмп пък предложи още едно противоречиво решение на проблема.

Според него социалните мрежи би трябвало да разработят технологии, позволяващи им да разпознават предварително потенциалните масови стрелци. Концепция, която се доближава до технологията в фантастична филм "Специален доклад".

"Трябва да свършим по-добра работа по идентифицирането и да действаме при ранни предупредителни знаци. Призовавам Министерството на правосъдието да си сътрудничи с локалните Щатски и федерални агенции както и със социалните медии, за да бъдат създадени инструменти които могат да разпознаят масовите стрелци преди техния удар" - посочи Тръмп в своето изявление.

Лидерът на Америка не уточни как може да стане това, нито какви ще са негативните последици от подобна намеса на частни компании в личния живот на хората. Дори и да бъде разработена технология, която прецизни да прогнозира намеренията за престъпни действия, преди те да бъдат осъществени, остава също е въпросът как правната система би могла да третира субектите.