Президентът на САЩ Доналд Тръмп обеща днес да не позволи на Франция да облага с дигитален данък американските компании, размахвайки отново заплахата за търговски санкции, предаде Ройтерс.

"Няма да оставя Франция да се облагодетелства от американските компании", заяви Тръмп в Лондон, където пристигна за участие в срещата на върха на НАТО.

Снощи САЩ заплашиха да въведат нови мита за френски стоки, сред които шампанското и сирената, на обща стойност 2,4 милиарда долара като ответна мярка за приетия от френския парламент данък за международните технологични компании.

"Тези санкции са неприемливи", заяви френският министър на икономиката и финансите Брюно Льо Мер, оспорвайки правните основания за такива наказателни мерки. Той увери, че френският дигитален данък не е дискриминационен спрямо американските компании, защото е насочен също и срещу европейски и китайски компании.

Министърът посочи, че Франция се е свързала с новата Европейска комисия, за да се увери, че ако има нови американски санкции, ще последва силен европейски отговор. Той обаче призова да не се навлиза в логиката на санкциите и ответните мерки.

Френският данък, насочен най-вече към технологични гиганти като Google, Apple, Facebook и Amazon, се прилага спрямо компании с оборот от 750 милиона евро в световен план и над 25 милиона евро на френска територия в рамките на техните цифрови дейности.

Службата на постоянния търговски представител на САЩ излезе с оценка, че данъкът на Франция върху дигиталните услуги дискриминира американските компании, и предложи като ответна мярка да бъдат въведени допълнителни мита в размер до 100 процента за някои френски стоки.

Списъкът включва стоки, които не попадаха сред европейските продукти, обложени през октомври от САЩ с 25-процентови мита в рамките на спора за субсидиите на ЕС за Airbus.