Социалната мрежа Twitter е премахнала над 170 000 акаунта, за които обяви, че разпространяват прокитайски послания, предават АФП и БНР.

Някои от постовете били за коронавирусната пандемия, уточни платформата.

Изтрито е "ядро" от 23 750 високоактивни акаунта заедно с още 150 000 "засилващи профила".

Twitter разкри още, че е премахнал и над 1000 руски акаунти, разпространяващи дезинформация.

Китайската мрежа имала връзка с предишна подкрепена от Пекин операция, разкрита миналата година заедно с Facebook. Тя имала за мишена политическата ситуация в Хонконг и е споделяла китайската гледна точка за случващото се там, която противоречи на западната гледна точка.

Руските акаунти имали политически цели, включително популяризиране на управляващата партия "Единна Русия" и атака срещу политически дисиденти.

Отделно от това Twitter съобщи, че турска мрежа е установена в началото на годината и премахната. Нейната цел била засилване на подкрепата на местно ниво за президента Реджеп Ердоган и партията му.

Критиците на действията на Twitter определят това като цензура и припомнят, че социалната мрежа не премахва профили, подкрепящи Тръмп или неговия опонент - Байдън. Социалната мрежа дори не премахва страници-ботове, които бълват чуждо съдържание. Според привържениците на свободата на словото, действията на Twitter могат да се окачествят като политически мотивирана цензура.

САЩ и Китай водят технологична и икономическа война, напомняща на Студената война между СССР и Америка. Именно това може би е истинската причина зад цензурирането на 170 000 "прокитайски" акаунта. Вашингтон ограничава големите китайски технологични компании, обвини Пекин за коронавируса и се стреми да попречи на азиатската страна да се превърне в най-голямата световна икономика.