Миналата седмица от Facebook и Google обявиха, че ще се борят с невярна информация за коронавируса. Славещият се като по-либерален Twitter обаче реши да наложи бан на популярния сайт Zero Hedge. Забраната идва, след като сайтът публикува материал, че китайски учен е разработил коронавируса като биологично оръжие.

Изтриването е породено не толкова от заглавието, а заради това, че материалът отправя призив за саморазправа и публикува името, снимката, имейл адреса и телефонния номер на китайския учен Пен Жоу.

Истината обаче е, че Пен Жоу просто работи в център по вирусология в 11-милионния град Ухан, а дейността му е напълно открита и няма нищо общо с разработката на секретни биологични оръжия.

Теорията за човешката намеса в създаването на вируса е отхвърлена, тъй като се знае, че животински болести могат да мутират и да заразяват хора. Ситуацията с коронавируса далеч не е първата подобна и няма да е последната.

Освен това липсва логика Китай умишлено да заразява свои граждани, предизвиквайки пандемия. Само до сега загубите на Пекин от коронавируса се оценят на милиарди, а забавянето на китайската икономика вече е факт.

Преди изтриването на профила на Zero Hedge последователите му в Twitter са били над 600 000. Забраната сериозно намалява обхвата на сайта. Страницата обаче не е изтрита от Facebook, където броят на лайковете ѝ е около 50 000.

Какъв сайт е Zero Hedge 

Zero Hedge стартира през 2009 година, като сайт за финансова информация. В него често се публикуват по-алтернативни погледи над пазара, заради което доста от по-дребните играчи на Уол Стрийт започват да го четат. Сайтът споделя про-пазарни и либертариански възгледи, заради което се харесва на доста дясно-ориентирани читатели.

С времето страницата еволюира и започва да споделя по-широк спектър от новини, излизайки от тясно финансовата си специфика. Zero Hedge често публикува материали против политическия елит на САЩ, не рядко излиза със строго конспиративни материали и се изказва доста критично за имигрантите.

Любопитно е, че докато пазарната идеология на сайта може да се окачестви като "твърдо капиталистическа", критикуваща каквато и да е намеса на държавата в икономиката, то геополитически Zero Hedge често застава зад Москва, Техеран и дори Пекин.

Според публикации в мрежата, сред читателите на сайта са Найджъл Фараж и Доналд Тръмп-младши.

Българската следа

Всички материали в Zero Hedge се подписват с псевдонима "Tyler Durden". Последният е главен герой от култовия филм "Боен Клуб". Създателят и главен редактор на сайта обаче е българин, живеещ от десетилетия в САЩ.

Данаил Иванджийски става известен като човекът зад Zero Hedge през 2016 година, след като един от работещите за него журналисти разкрива кой всъщност стои зад псевдонима.

Бащата на Данаил Иванджийски също е в издателския бизнес. От десетилетия той е главен редактор на българския вестник "Строго Секретно".