Преди почти 8 месеца създателят на първата антивирусна програма в света Джон Макафи бе намерен мъртъв в испанска затворническа килия. Аутопсията показа, че става дума за самоубийство. Макафи обаче многократно бе споделял, че може да го "самоубият" и дори татуира "Очистен" на тялото си.

Сайтът MarketWatch разкрива, че тялото на Макафи е обект на драматичен правен конфликт, включващ дъщеря му, бившата му съпруга и следователи от Барселона. Трупът все още се намира в испанска морга.

"Това е един от най-странните случаи, които съм виждал в кариерата си", добави Нишай Санан, който беше адвокат на Макафи, когато беше жив.

Испанският съд не отговаря на молбите на опечалените да освободи тялото от моргата.

Джон Макафи се укриваше от САЩ, където бе обвинен за неплащане на данъци. Макафи считаше, че парите му се ползват за финансиране на войни и незаконни правителствени дейности, поради което гласно отказваше да ги плаща. През последните години Макафи участва в президентските избори в САЩ и стана известен със своите туитове.

"Правителствата шпионират други правителства. Те шпионират собствените си граждани. Държавните департаменти се шпионират едни други. Живеем в епоха на подозрение.Въпрос на време е съседи да шпионират съседи. И децата да шпионират родителите си", заяви Макафи от затворническата си килия.

Макафи бе гласовит поддръжник на някои конспиративни теории, а според част от феновете му именно те са причината софтуерният предприемач да бъде "самоубит".