До появата на нова функция в Telegram остават броени дни. Stories скоро ще се появи в популярния месинджър. Според самия Павел Дуров много потребители са ги искали от години - повече от половината от исканията за нови функции са свързани с Stories. Според Дуров, ако по-рано екипът на месинджъра е бил против Stories, които се появиха буквално във всички социални медии, след вътрешните тестове дори скептиците са оценили полезността на функцията и вече не могат да си представят Telegram без нея.

По време на разработката е било обърнато специално внимание на поверителността на потребителите. Те ще могат да определят кой точно ще има право да вижда някоя от историите им. Например ще бъде възможно изгледът да бъде достъпен за всички потребители, само за тези от списъка с контакти (с възможност за изключения), за някои любими контакти или за списъка с близки приятели.

Историите ще бъдат поставени в отделен раздел в горната част на списъка с чатове, така че достъпът до тях ще бъде лесен, без да заемат много ценно място на екрана. Ще бъде лесно да скриете историите, публикувани от някой от вашите контакти, като ги преместите в специален раздел "Скрито" в раздела "Контакти". Нещо повече, можете да изберете кога историята ще изчезне - след 6, 12, 24, 48 часа или ще бъде постоянно показана в профила ви, като се вземат предвид настройките за видимост.

За тези, които не искат да се ограничават само до публикуването на обикновено съдържание, са налични надписи за добавяне на "контекст", връзки към други хора или уеб връзки, както и за тези, които искат да използват едновременно записи от предната и задната камера. Разбира се, новата функционалност ще ви позволи да научите повече за хората, с които общувате - ако те са отворили опцията за гледане на съдържание в този специален формат. Ще има и опция за повторно публикуване на съобщения от канали в историята.

Смята се, че по този начин ще бъде много по-лесно интересното съдържание да стане вирусно. По думите на Дуров Stories е във финална фаза на тестване и ще бъде достъпна в началото на юли. Всъщност става въпрос за нова ера в развитието на Telegram - съобщава се, че тя ще стане още по-"социална", отколкото е днес. Струва си да се отбележи, че Telegram малко закъснява в това отношение, като YouTube наскоро обяви закриването на собствените си Stories.