Администрацията на YouTube премахна във вторник последното видео и замрази за седмица възможността да се публикуват видеоклипове и да се излъчва съдържание от официалния акаунт на президента на САЩ Доналд Тръмп. Това съобщи сайтът Аксиос, като се позова на съобщение от хостинг платформата, предаде ТАСС.

Мярката е взета "след внимателна проверка и в светлината на опасения във връзка с постоянната възможност от поява на насилие", се казва в изявлението на YouTube.

Мотивирайки се с риска от провокация на насилие, платформата за видеосподеляне е блокирала и възможността да бъдат коментирани клиповете, останали на канала на американския лидер.

По-рано Twitter отстрани за постоянно Тръмп от своята микроблогова платформа, като се позова на "риск от по-нататъшно подстрекаване към насилие" след щурма на Капитолия във Вашингтон от привърженици на президента.

Тръмп бе лишен и от възможността да пише във Facebook и Instagram, докато още е на поста. Единствената платформа, която не блокира Тръмп и привържениците му бе социалната мрежа Parler. Тя обаче бе премахната от магазините на Google и Apple, а малко след това бе прекъснат и хостинга й. Така на практика единствената платформа, който не премахна Тръмп бе премахната от интернет.