Десетки популярни интернет услуги и сайтове останаха недостъпни за кратко време в късната вечер на 22 юли 2021 г. На практика половината от глобалната мрежа излезе офлайн по вина на широко използвана DNS услуга, предава technews.bg.

Akamai и нейната Edge DNS услуга стоят зад глобалното прекъсване на интернет, съобщи The ​​Next Web. Единствената задача на Edge DNS, подобна на тази на CloudFlare, е да защитава услугите от DDoS атаки в допълнение към подобряване на отговора на DNS сървърите на заявки от потребителски устройства.

Според портала DownDetector, в резултат на проблем в работата на Edge DNS, поне 40 сайта и услуги от списъка на най-популярните в света за известно време са били недостъпни. Търсачката на Google, корпоративният портал на Microsoft, известният онлайн магазин AliExpress, услугите за игри Sony PlayStation Network и Valve Steam, както и Airbnb и FedEx, UPS и NewEgg и други спряха да работят.

Apple също пострада. Много от онлайн услугите на компанията останаха недостъпни, вкл. iCloud Backup и iCloud Mail. Дори големи авиокомпании като Delta Air Lines пострадаха. Наред с това, проблемът на Akamai беше усетен от McDonalds и Amazon.

Услугата Edge DNS прекъсна около 20:30 часа на 22 юли 2021 г. Според Akamai, Edge DNS не е работи за около един час. Това се потвърждава от статистиката на портала DownDetector за Amazon, Airbnb, Google и други големи сайтове.

Akamai, от своя страна, казва, че инцидентът няма нищо общо с хакери. Според служители на компанията, не са извършвани кибератаки срещу услугата. Сривът е причинен от неправилна работа на софтуерната част на услугата. Повредата е възникнала по време на процеса на надстройка и на техниците е отнело около час, за да я отстранят.

Засега не е известно дали компаниите и услугите, засегнати от прекъсването на Edge DNS, ще искат компенсация от Akamai. Прекъсването на половината интернет не оказа особено влияние върху компанията - акциите ѝ паднаха, но с по-малко от 1%. Капитализацията на Akamai е 19,06 милиарда долара.