Белгийската комисия за защита на личните данни ще разгледа жалба срещу платформата за споделяне на снимки и видео Instagram, съобщиха местни медии.

Жалбата е от австрийски студент в Белгия, който по-рано предприе подобни действия срещу Facebook. Студентът Макс Шремс отбелязва, че с влезлите от днес в сила нови правила за защита на личните данни дружествата и организациите трябваше да поискат изричното съгласие на потребителите, за да ползват техните данни.

Шремс възразява срещу това, че разпратените до потребителите съобщения съдържат своеобразна заплаха и не предоставят свободен избор, както всъщност предвиждат променените правила. Вместо да имат избор, потребителите са заплашени от отказ от услуга, ако не се съгласят данните им да бъдат използвани.

Отбелязва се, че сходни жалби ще бъдат подадени във Франция срещу Google, в Германия срещу WhatsApp и в Австрия срещу Facebook.

WhatsApp, Facebook и Instagram са платформи с обща собственост. По новото европейско законодателство посочените дружества може да бъдат глобени с до четири процента от световния им търговски оборот при нарушаване на изискванията. За Google тази стойност би се равнявала на 3,7 млрд. евро, за WhatsApp и Facebook - 1,3 млрд. евро, за Instagram - 1,3 млрд. евро.