За по-силен контрол на властите и регулаторите върху развитието на интернет настоява основателят и лидер на Facebook Марк Зукърбърг, съобщиха редица медии, позовавайки се на публикация в блога на социалната мрежа, предава technews.bg

Четири сфери се нуждаят от нови глобални правила за регулиране, смята Зукърбърг. Това са конфиденциалността, преносът на данни между услугите, използването на интернет в предизборни кампании и борбата с обидното и незаконно съдържание.

Интернет компаниите трябва да спазват единни стандарти в противодействието на обидното съдържание и езика на омразата, убеден е шефът на Facebook. Задача на регулаторите е да изготвят стандартите, определящи нежеланото съдържание, и начините за неговото отстраняване.

Що се отнася до използването на интернет в предизборни кампании, Зукърбърг дава за пример новите правила във Facebook за прозрачност на политическата реклама. Според него, съществуващото законодателство за разходите за политическа реклама се нуждае от актуализация, тъй като е съсредоточено основно върху кандидатите, а не върху организациите.

По отношение на конфиденциалността, Зукърбърг одобрява приетия от ЕС регламент за защита на личните данни (GDPR) и се застъпва за подобни рамкови закони и в други държави. Те трябва да защитят правото на потребителите да определят как компаниите могат да се разпореждат с данните и да им дават възможност да наказват услугите за допуснати нарушения.

Шефът на Facebook смята също, че правилата трябва да гарантират възможност за пренасяне на данни от една услуга към друга, като за целта е необходим общ стандарт за всички компании.

Според него, като обновим правилата за интернет, ще можем да съхраним по-доброто в мрежата - това са свободата на изразяване за хората, създаването на нови продукти и услуги за предприемачите и защитата на обществото от глобални щети.

Необходими са ясни правила за това кога дадена информация може да се използва в услуга на обществения интерес и как трябва да се прилага в новите технологии, като например изкуствения интелект, заключава Марк Зукърбърг.

Критиците на милиардера обаче посочват, че схемата за налагане на глобалните регулации не е ясна, както не е ясно и дали всички ще са съгласни с нея. Някои се опасяват от възможността новите правила да доведат до по-голяма цензура, където редица мнения и коментари ще бъдат незабавно изтривани, като "обидни". Други се страхуват, че регулациите могат да окажат негативен ефект върху по-малките фирми и сайтове, без да засегнат осезаемо гигантите като Facebook, Google, Twitter и др.