Най-бързият влак ”полетя” с 603 км/ч

stat 09:02  |  21 април 2015 | Технологии | Технологии / Редактор: Veline Nascimento
Влакът подобрява рекорда за скорост за втори път в рамките на седмица Влакът подобрява рекорда за скорост за втори път в рамките на седмица
Сн.: EPA/БГНЕС

Прототип на новия високоскоростен японски влак Маглев постави нов рекорд за скорост като разви 603 километра в час.
Предишният рекорд беше поставен в четвъртък и беше от 590 километра в час, припомня АФП, цитирана от БТА.

Новият рекорд бе оставен при изпитание с пътници в централната част на Япония. Рекордната скорост е била поддържана в продължение на 10,8 секунди при преминаване в тунел, поясни говорител на японската железопътна компания Сентрал Джапан Реълуейз.

Предвижда се влаковете Маглев да започнат да се движат между Шинагава в Токио и Нагоя в Централна Япония през 2027 г. Строителните дейности на трасето започнаха през декември.

В трасето, релсите и изпитанията Сентрал Джапан Реълуейз предвижда да инвестира над 5,5 трилиона йени (42,5 милиарда евро). Влакът ще се движи със скорост от 500 км в час и ще изминава 286 километра за 40 минути.

Маглев (съкратено от магнитна левитация) е влак, който се придвижва и управлява под въздействието на магнитни сили. За разлика от традиционните влакове той няма колела и не се докосва до релси. Между него и основата има магнитна възглавница.

Вижте снимки на влака >>


Последно в Технологии