Венера ”среща” Юпитер

stat 12:02  |  10 ноември 2017 | Технологии | Наука / Редактор: Стоян Гогов
Ето как ще изглежда явлението Ето как ще изглежда явлението

На 13 ноември рано сутринта при ясно време ще може да се наблюдава съединение (видимо сближаване) на двете най-ярки планети Юпитер и Венера.
Явлението ще е видимо много ниско над източния хоризонт от около 6:15 ч. до развиделяване за Западна България и от около 6:05 ч. до развиделяване за източната половина на страната, преценено най-общо.

Това съобщи за Агенция „Фокус“ Пенчо Маркишки, физик в Института по астрономия с Национална астрономическа обсерватория при БАН.

Желаещите да наблюдават явлението трябва да изберат място с нисък хоризонт в посока изток-югоизток. Поради високата яркост на двете планети не е задължително да се търси наблюдателно място извън градовете. Горните етажи на високите сгради могат да предоставят съвсем удобна възможност, ако от тях се разкрива гледка в посока изток-югоизток. Изравняването на ректасцензиите (небесните дължини) на двете планети ще настъпи в 08:12 ч. на същата дата, когато Венера ще бъде на 0.3° северно от Юпитер, но тогава дневната светлина вече ще пречи на наблюденията.

Само след няколко дена пък - на 17 ноември в 18:30 ще бъде максимумът на метеорният поток Леониди. Тогава Луната ще бъде в новолуние и няма да пречи на звездното шоу, при което ще могат да се наблюдават 10-15 метеора на час.


Последно в Наука