Коментари - Защо камерите на ”Кюриосити” са едва 2 MP? | IT.dir.bg
назад

Защо камерите на ”Кюриосити” са едва 2 MP?

Първите снимки, които струващият 2,5 млрд. долара марсоход "Кюриосити" изпрати след кацането си на Марс, се оказаха не много качествени. Неговите камери са 2-мегапикселови, докато тези на нашите смартфони без проблем достигат 8 мегапиксела и повече. Защо се получи така? - пита в. "Дейли мейл", цитиран от БТА.

Обратно в новината

Коментари - Защо камерите на ”Кюриосити” са едва 2 MP? | IT.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

на първата снимка се вижда слънчице, облачета , камерата , остава и някоя гола марсианка да мине пред обектива и кефа ще е пълен

все разбирачи се навъдили , още не знаят разликата между лумени и луксове а тръгнали за пиксели да говорят - пишман разбирачи

Тук виждам мн. тъпни изписани за оптики и подобни щуротии. 2MP е пръчкотина независимо от оптиката. Тоя ровър е там, за да снима с научни цели, тея снимки не са художествена фотография да ни кефи. 2МР е супер малко, а па тоя дневен дейта трансфер със земята от 250МВ изглежда съвсем приличен. Ако скиват нещо интересно и требва по-подробна снимка 'ше требва да се изполват оптиката, светлосилата пада и приближението е ограничено се пак, 'ше требва да се приближат до обекта с целото 'ровър', а т'ва не винаги е възможно, така че тея 2МР са много криви, сигур тежат колкото 1GP, ама к'во ме интересува - да не съм им финансирал аз кюриоситито.

Братче ... а хапчетата кога ?

1chovek

Тия с телефоните от по 8 мегапиксела, ако си мислят че го получават реално това качество, по-добре да си зуумнат изображенията и да ги сравнят със стимки от добър цифров дслр апарат, снимано на да речем 5 мегапиксела. Убеден съм, че снимките от фотоапарата ще са доста по-добри. Възможностите на сензора са само част от уравнението за качествени снимки, а не окончателна характеристика.

Точно пък от днес на сайта на НАСА стои снимка с резолюция от 29185х4144 пиксела и размер от над 100 мегабайта. Доста е детайлна: link

Хора, и оптиката и матрицата са важни. 2 мегапиксела значи 2000х1000 точки, всяка със свой цвят. Каквато и да е оптиката, не може от една точка да извадиш повече информация. Това е. Също 8 мегапикселова камера, но постигната с интерполация от 2 мегапикселова матрица,не е по добра. Грубо казано, ако имаш 2 точки бяла и черна, между тях може да сложиш сиви 80%, 60%, 40% и 20% и от 2 да станат 6 пиксела. Има такива програмки за увеличаване размера на снимки, но няма за добавяне на информация към точките.

Никак не е лошо качеството...

Че оптиката е по-важна е до някъде вярно, но също изглежда несериозно потребителската техника да е с нива по-нагоре от космическата....

Потребителската техника е по-добра само в броя на мегапикселите.

Проекта и поръчката няма да коментирам но това за мен ще е напълно излишна мисия като виждам от първите снимки колко са ужасни с огромни сенки на самия апарат иъгъл на заснимане...чисто губене на време..то се знае отдавна че марс е мъртва планета и че може би е имало живот преди този на земята.Сега ще са едни пари хвърлени на вятъра.Сравнение със снимките от "хъбъл" и " Вояджър" вобще не може да става...много интересно те като са излетели преди толкова години с каква ли техника -колко красиви снимки видяхме

Снимките са под процент от задачите които роувъра ще изпълнява.

Направо да се връщаме в пещерите или да се качваме по дърветата. Мечтатели трябва, за да има прогрес.

абcолютно вярно.

Оптиката е най-важна. 2-мегапиксела при отлична оптика са напълно достатъчни и снимката е много по-качествена от 12-мегапикселова снимка правена с GSM - просто заради стремежа GSM апарата да е по-тънък се слагат многомегапикселови камери с мижава оптика и по-този начин се постигат горе-долу задоволителни като качество снимки. Така, че аз със фотоапарат с обектив и оптика на Цайс на 1-мегапиксел правя много по-качествени снимки от който и да е GSM с 12-мегапикселова камера.

"Камерите за "Кюриосити" били разработени още през 2004 година. Веднъж одобрени от НАСА, те не трябвало да променят параметрите си." Ей това е най-голямата простотия, която съм чувал: ЗНАЧИ РАЗВИТИЕТО НА ТЕХНОЛОГИИТЕ СПИРА В МИГА, В КОЙТО NASA ГИ ОДОБРИ. Нищо, че строителството на кораба продължава в следващите 4 години - всичко замръзва в момента, в който е одобрен проекта... А в момента, в който стартира, ние вместо да пратим "Мерцедес" в космоса, изпращаме някаква каруца, с оборудване, остаряло морално с 4 години... Нямам думи. Значи, бюрократщината е световно, дори и космически проблем.

че какво странно виждаш в това - нормално е след като проектът е одобрен на хартия то точно той да бъде построен в последствие (нали това е целта на проектирането) ако всеки от разработчиците почне да си прави промени когато му кефне проектът няма да стигне до никъде

Недей да се опитваш да решаваш проблеми, за които бе си учил...

а ти защо реши, че техниката която се праща в космоса е същата която си купуваш от магазина? тези хора не са отскочили до месния техно магазин да вземат две, три апаратчета сапунерки и да ги качът на ракетата и да кажат ,оп айде готови сме.

Така е Дядо Йоцо.... в тази област веднъж разработено и одобрено нещо не се променя..даже ако бъдат открити грешки във фърмуера е много трудно да се промени нещо. Свързано е с цял куп бюрократични процедури за които не си и сънувал...

Дядо, толкова си тъп и ограничен, че чак си се вдлъбнал вече..

Ниската резолюция се дължи на факта, че не трябва да се види нищо съществено. Защо си мислите, че ще дадат милиарди и ще споделят всичко с всички безплатно? Какви са истинските снимки и резолюции ще стане известно след 100 години (ако се разсекретят данните).

уау.... браво трябваше им точно 1 седмица за да почнат да бълват лайна и негативизми!

Всеки който си има понятие от фотография знае че оптиката е най важна за една добра снимка, а и няма да правят билбордове за да им трябват повече от 2 Mp камера

Ти определено си нямаш понятие от фотография. Значи с отлична оптика и 300,000 пиксела стигат, а?

си нямаш понятие пич. броят на пикселите (квадратчетата) са наистина от значение когато се правят големи снимки (билбордове както писаха по-долу). 2мп са напълно достатъчни за снимки 10х15 cм. Aко са повече пикселите, окото не прави разлика. ако обачe принтираш билборд с 2мп тогава качеството е ниско щото ще се видят по-малко на броi квадрати. Got it?

Най простото нещо вземи си 8 MP или колкото искаш и снимай както си искаш без добра оптика, и после вземи 2 или 3 MP но с добра оптика и ти ми кажи къде има повече детайли.

с 2-мегапиксела с първокачествената оптика, която най-вероятно НАСА са използвали, Кюриосити ще прави в пъти по-качествени снимки от 8-мегапикселовата камера на IPhone-а

Само да не се окаже, че и оптиката е по-елементарна, защото така било през 2004-та.

Да ти кажа, че в областта на оптиката последните 50 - 100 години, много не са се променили нещата. Особено на нивото, на което работи НАСА. Там и 2004 година оптиката е била "космическа"

Мнооого мъгляво обяснение. Нищо не пречи да са 5-8МП камерите и повечето време да снимат на 2 мп.

Трябвало е да те вземат в НАСА за консултант.

Много по-важно от разрешаващата способност са други качества като спектрална чувсвителност, линейност, и други подобни. Дсъщност камерите освен камерите за навигация са малко приложими. Това е преди всичко търговски ефект. За широката публика, за да може да се гласуват подобни програми. Може спокойно да се мине и без кой знае какви камери. Камерите за навигация имат 256х256 разрешаваща способност.

Очевидно пречи. Айде не се мъчи да се правиш на специалист. Не мегапикселите правят една камера по-добра. Камера с 5 мегапиксела и отлична оптика ще прави много по-добри снимки от камера с 16 мегапиксела и скапана оптика. Много други неща са важни за правенето на снимки.

На теб кой ти каза, че оптиката им е скапана? Според теб от 2 мп с "отлична" оптика и 16мп с още по-добра оптика коя ще даде по-добър резултат?

Да има много фактори, например да се свали капака на обектива, т'ва нема оптика дето да го оправи.

Нищо не пречи и да получиш 100Mpix снимка с последователни експонации от една единствена 2MPix камера. Погледни проекта gigapixel com, там има панорами от по 6 и повече гигапиксела, правени с обикновени апарати.

може и с архивиране за намаляване на обема на място.