Коментари - Човек не може да стигне по-далеч от Марс | IT.dir.bg
назад

Човек не може да стигне по-далеч от Марс

Човек не може да пътешества в космоса отвъд орбитата на Марс, твърдят учени. Основното препятствие за по-далечни мисии е високото ниво на радиация, предаде РИА Новости, цитирана от TechNews.

Обратно в новината

Коментари - Човек не може да стигне по-далеч от Марс | IT.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Жул Верн още навремето е предсказал в повечето от своите книги ,че големите идеи ще бъдат осъществявани от съдружието на хора с големи идеи и такива с големи пари готови да инвестират без да се боят от евентуален неуспех.

Тинтири-минтири...

Много свежи непрофесионални коментари,особенно някой от тях, включително и този който всички са харесали.Препоръчвам на колегите които сериозно се интересуват от тази материя, да ползват информация от чужди публикации, американски и руски. Тези две държави имат натрупан най-голям опит във времето. Много е хубаво да видиш как хората дискутират по този въпрос и всички се вълнуват от него, старата мечта на човека да излезе в открития Космос.

изпращат се безпилотни кораби с кабини за телепортация на всички твърди планети и спътници в системата. след това хора се телепортират там и хоп , системата е наша. няма нужда да се пътува дълго време с кораб и всякакви вредни влияния от пътуването отпадат. е , вярно, има нерешени проблеми, но бъдещата наука ще ги вкара в експлоатация.

хаха много филми гледаш

по проблема се работи вече и даже има обнадеждаващи данни и резултати- след десетилетия може и да е реалност.

Бе ние нека първо стигнем до Марс, пък после ще му мислим! Между другото, когато са подготвяли Юрий Гагарин да лети, корабът му е бил изцяло в автоматичен режим и той не се е различавал много по своите функции от кучето Лайка и американските маймуни от НАСА. Смятали са, че липсата на гравитация може да увреди мозъка и космонавтът може да не е в състояние сам да пилотира кораба. А за радиацията - от НАСА вече разработват генетична технология с която човек да стане устойчив на радиация - като си инжектира ген от хлебарки!

По принцип , дори и при сегашното ниво на техниката е възможно, но е много скъпо . Нямам представа колко би се надула цената , но една сума от един трилион долара е много възможна. Но можем да се опитаме да направим груби сметки. И без Грасхопер , Фалкон Хеви, трябва да извежда 53 тона на ниска орбита за 125 милиона долара . С четиридесет полета би могло да се изведат 2000 тона на ниска орбита за 5 милиарда. Корабът би трябвало да представлява една сфера с диаметър 12 - 14 метра. Корпусът на тази сфера 300 - 400 тона може да бъде от 6 - 7 сантиметра олово и пластмаси и се извежда на сегменти които се сглобяват в космоса, нещо като "футболна топка" . Тоест една засилена радиационна защита. И астронафтите живеят и работят вътре ,там е и храната ( и тя трябва да се пази) , както и всички прибори и апарати. И това е към 950 тона още 950 тона за ядрен реактор и 100 тона за въже 1 км свързващ. И тази система се върти около един център със скорост 70 метра в секунда. Въжето трябва да издържа 1000 тона. и системата прави един оборот за 45 секунди и създава изкуствена гравитация равна на земната. Една система на базата на VASIMIR постепенно ускорява системата. Вероятно биха казали , че това ще струва 100 милиарда и след това може да се окаже и един трилион долара. Нямам представа дали астронафтите ще изпитат нещо като морска болест заради въртенето. Но мисля , че това може да се преодолее с тренировки. В началният участък на полета - около земята, може да се използува соларна батерия Все пак при сегашното ниво на техниката , реализуема цел е полет до Марс.

И от какъв зор умирате да прекарвате години "живот" в 100 милиардов затвор?

От какъвто зор са имали желание да изкарат години по корабите разни моряци преди столетия... казвали са му приключение.

О това е една фундаментална цел на човечеството. Има различни теории колко време е животът на слънчевата система. Дали първо Слънцето ще погълне планетите или Луната ще падне на земята, но едно число от 5 милиарда години се споменава. Та една такава система е тренировка за един спасителен полет. Ако светът не е много по - сложен от съвременните представи и не ни дава възможност за някакви революционни средства за движение и "превъплощения" , един начин за оцеляване е да се отиде около друга звезда по - малка от Слънцето но с много по дълъг живот. И ако годишно се изстрелват по 1000 ракети като Фалкон Хеви тоест 53 000 тона то за 20 милиона години биха се извели един трилион тона и може да се конструира един кораб , който да отнесе хората и цялата биосфера около новата звезда . Такъв един кораб би представлявал малка планета с диаметър 10 - 20 километра. На този "Ноев кораб" бихме се опитали да вземе всичко ценно от Земята. Много е възможно техниката да позволява , да се ускори самата Земя за 20 милиона години извън слънчевата система и хората да живеят в пещери под замръзналата земя използувайки термоядрена енергия, а гориво за това ускоряване да се взима от Юпитер. И след още няколко милиона години да се достигне мечтаната звезда и да се влезе в орбита която води до размразяване на Земята , водещо до повторното и обитаване.

Абе, хора, вие знаете ли какво означава "слънчево изригване"? Знаете ли за какво гама лъчение става въпрос при едно такова изригване? И сто метра олово няма да ви спасят! В открития космос подобни радиоактивни лъчения са само една малка част от препятствията пред живите организми. Пълно е с частици от всякакъв диаметър, които се движат с много висока скорост и правят дупки в корабите. След това идва проблема с гравитацията, който превръща гръбначните в безгръбначни и създава редица здравни проблеми. После идва проблема с самоподдържаща се и надеждна жизнена среда - въздух, вода, храна, температура. После идва чисто психологическия проблем за хората, които теоретично ще трябва години да са в някакви каюти, дето са като килери. После идва и това, че човечеството знае много малко за космоса и неговите физични явления, тоест ние сме горе-долу тотално неподготвени за подобен сорт пътувания. Голям почитател съм на научната фантастика и като цяло на науката. Не казвам, че трябва да се откажем и да не се опитваме, но все пак да погледнем реално поне част от познатите пречки. Вероятно в едно по-развито човечество, където култа не е към пари, ресурси и доминация, а към наука, знания и просперитет, вероятно тогава може и да имаме по-големи успехи!

До: инженер Бе сигурно е възможно и сега пътуването ама ... Ние не си даваме представа за мащабите в Космоса. Програмата Аполо беше като цяло една хазартна мисия - да изпреварят руснаците които им "дишаха във врата". Всяка една мисия на Аполо е била на ръба на оцеляването, гледал съм филм в който астронавтите разказват, че са били с пълното съзнание че могат и да не се върнат. Добре са запознати как настъпва смъртта в Космоса. А Луната ни е дето се вика "под носа". Марс е на безумно гигантско разстояние от Земята!!! Дори да имаме техническите възможности, само Бог знае какво може да се случи дотам (и евентуално обратно).

Е да така мислеха хората , но бяха ли прави? Нито един астронафт не загина по програмата Аполо. Вярно беше скъпа, но можеше да се направи много по евтина. Нима совалката , която я смени можеше да изпълнява подобни мисии като Аполо или пък беше по - евтина и не станаха ли две трагични катастрофи с нея. Може само да се гадае каква е истинската причина за тази смяна. Много пари се давали . Ще направим система която е по - скъпа за урок. Совалката била скъпа . Ще направим система още по скъпа. Или пък в сферата на фантазиите , някаква нова конспирация. Зелените човечета са ни поставили примерно 60 годишен или безсрочен мораториум да пътуваме до други планети. Или пък Земята е резерват и не трябва да се напуска. Или по - земни политически причини. Програмата Аполо направи не особено желана реклама на Фон Браун и миналото му. Кой знае ?

Ако човека беше сит и задоволен нямаше дори да слезе от дървото... глада го тика напред. Глада го кара да вземе сопата и да фрасне добичето по тиквата... глада го кара да я заостри и да бодне добичето та да го утрепе по бърже. Стига с тия задоволявания на човека пък тогава наука. Науката е създадена от незадоволените физически и умствено хора... а доволните лежат по гръб плюскат и... никой не знае даже че ги има.

Голям си отворко.

...се споменава Аелита-прочетете я,библ. "Галактика"-значи трябва да се черпи опита на извънземните при прелитането не до Марс, а на други, стоящи на умопомрачителни разстояния космообекти. Скорости също. Както и останалите фактори, необходими на живо същество за дестинацията/ ако е живо/. Ако се има предвид, че се разполага с такава информация-как да летим безопасно в космоса- да се разсекретява и да видим как е.

От тези 80 000 дошли на Марс 75000 ще бъдат затворници.Става въпрос за добив на суровини и енергия!

един ден човек ще досдигне до там за което си мисли .аз си моисля за женами и тя ми стига.

Елън Мъск и Денис Тито са привлекли Р. Овч. за финансов консултант да ги научи как без да дадат и цент могат да спечелят милиони.

"Самият Мъск наскоро заяви, че иска да умре на Марс." Хахаха, минутка за реклама! :))) Мениджърът иска да умре на обекта, заповядайте и вие ... :)

Технологиите напредват,всичко може да се измисли един ден и човекът да полети из космическото пространство! Рано или късно ,това ще стане, човекът е способен да измисли ,какви ли не неща!

Човекът е способен да измисли... при едно условие обаче; Че в заобикалящото го пространство съществува изначална естествена сила, нужна за осъществяването на целта.

Така е. Виж само каква невероятна запетайка си измислил и екстраполирай какво може да се измисли и за летенето в космоса.

Oстави милиардерите сами да решават за какво да си харчат парите.

> Човек не може да стигне по-далеч от Марс Човек е толкова голям, колкото са големи мечтите му.

а сега кой ти пречи да си "я използваш на чисто" ?

защо не повториха до луната?Някой им подсказа да не се навъртаме много,много там.

Проблема е че вече всички нови технологии , материали и знания се засекретяват и цивилното производство няма достъп, военните харчат толкова пари, които ще ни стигнат 300 години да живеем без да работим.

Абе кви са закостенели тия учени да не е средновековието? земята е плоска а? Това че днес не можем , не означава че утре няма да можем!! Всички пари които се дават за политика, за РЕЛИГИЯ, за козметика и всякакви простотии, трябва да се налеят в науката и да се покори космоса възможно най бързо, защото искам да поря зелени дръпнати алиенчета!!! и да пия гаргаробластери на корем.

Науката е дълъг и сложен процес и напредъка й не опира само до наливане на пари - всеки, който има поне минимален досег с нея го знае.

" Хора които не трябва да се съобразяват с общественото мнение..." и защото техниката им не е изработена по Закона за обществените поръчки!

За плазмен реактор или двигател незнам как да го нарека се говори от преди десетки години... анти-гравитация и такива ти му работи.. Звучи като табу, но може за някой хора да е реалност?!

То и преди 500 години е нямало презервативи от латекс, ама сега ти порят дупарата ежедневно с такива :)))))))))))))

Няма никакв проблем да се преодолее радиацията с по добра изолация. 9 см пръст намалява мочността на всяко гама лъчение два пъти. Въпрос на дебелина на защитните стени. Сметката е много проста като се има предвид, че нивата на радиация са известни и нивата на на толериране от хората за определени периоди също. Като се има предвид че мощността на лъченията не нараства много повече от значение е времето. За 2 пъти по дълъг полет 2 пъти по дебела изолация. Няма проблем да се ползват методи от типа на "пребоядисване" като обвивката на космическия кораб се подменя с материал намиращ се вътре периодино. Изобщо много варианти има за преодоляването на ограниченията и този учен вместо да търси решения седнал да прави медийни изявления какво не можело да стане.

ще стане проблем ако се увеличи защитата от радиация, то и аз знам, че много материали взаимодействат с гама лъчите, ама в космоса е от значение и тежестта на лет апарат

Е всеки, който е учил малко физика трябва да знае, че при липса на гравитация няма и тегло. Някаи хора май бъркат тегло с маса.

Това не е новина, а констатация, с която започва романа на Клифърд Саймък "Времето е най-простото нещо". В първите няколко страници прекрасно е описана победата на природните закони над човека. Жалко, че не е само фантастика...

го е рекъл, не може!!! мисля, че ще открият материал, който да е достатъчно лек и да поглъща радиацията и да я преобразува в нещо безвредно или с по-ниска енергия, няма начин да няма начин, радиацията се подчинява на електромагнетизма и предполагам ще я озаптят след време.

ideyata e strahotna

Да побързат, защото вече таковахме мамата на Земята.

Не е прецизно да се обобщава. Единствените , които са стигали до друго небесно тяло - Луната са американците. Те го направиха с много пари и върхови технологии. Със съществуващите технологии , американците могат да достигнат и Марс , но с много повече пари - SLS. Руснаците имаха необходимите двигатели и хвърляха много пари , но нямаха американските технологи и не можаха да стигнат Луната. Когато те казват , че са отстранили дефекта на техните двигатели , те се отказаха от съревнованието, което бяха вече загубили и 300 двигателя (според руски източници ) , останаха на склад. След перестройката , руснаците почнаха да продават тези двигатели на безценица по 1.1 милион долара броя. После се усетиха и им дигнаха цената на 4 милиона долара. Колко ги дават днес не знам, но мисля , че изчерпаха количествата. С тези двигатели и сегашни американски технологи , те биха могли да изведат 130 тона на ниска орбита, а с руската Н1 82 тона и повече двигатели и най - вече да не избухват. Та Spacex се стремят да направят ракета за многократно използуване и да намалят разходите многократно. Совалката се оказа система за многократно регенериране , като самото регенериране , струваше повече от една ракета за еднократно използуване. Едва след няколко години , когато стане ясно дали е възможно да се създаде евтина система за многократно използуване , може да се приказва по точно. Дотогава трябва да сме оптимисти. Все пак това е въпрос на върхови технологии и пари. В последно време и Китай афешира амбициозни планове, а също и Русия!

Америакнците многократно и убедително бяха разобличени, че не са били на луната... За останалото си прав. :)

Това че си привърженик на конспиративните теории не означава автоматично, че трябва да ти повярваме на това което пишеш. Ако искаш, вярвай че дядо ти Коледа ще влезе през комина и ще ти донесе подаръци на 25 декември слушкаш. Но аз лично не вярвам че има дядо Коледа. И нямам намерение да се питам има ли или няма дядо Коледа. Както няма и да се питам дали американците са стъпили на Луната, и дали Христофор Колумб е стъпил на американския бряг със "Пинта".

Vasquez

До инженер Наистина много пари са отишли за седемте експедиции на американците до Луната по програмата "Аполо", но няма никакви върхови технологии, измислени от тях - ракетата-носител на "Аполо" стъпва на разработките на Юрий Кондратюк от 1918 година, именно комплекс от 2 950 тона при излитането от Земята, 50 тона космически кораб, 15 тона лунна капсула и 5.4 тона командна камера за кацане на Земята, а орбитата, предложена от Кондратюк, е известна като "трассой Кондратюка" и може да бъде видяна например ето тук [space-memorial.narod.ru/desingers/kondratyuk.htm]. Много от екипировката и въобще тестовете за кацане на лунния модул на "Аполо" са направени в периода от 1959-1969 г. от съветски автоматични станции от програмите "Луна" /основно/ и "Сонда". СССР са инвестирали повече от всяка друга сила в космически изследвания - и досега те са ненадминати в това отношение, но много от информацията е секретна, по разбираеми причини.

Аз мислех, че комунистите са се излекували от манията всичко да е дело на руски и съветски учени , но изглежда съм се лъгал. Но ще се опитам да кажа за какво става дума. Значи първата степен на Сатурн 5 тежи 2300 тона , а "сухото" тегло (без гориво е 131 тона) и като разделим двете числа получаваме 17.55 , а при руската ракета това число е 10. Товарът на първата степен е 600 тона . Руските двигатели са с по - голям кпд, но работят в по - тежък режим - налягането е два пъти по - високо. И в края на краищата по високият кпд на руските двигатели компенсира по голямото тегло на резевоарите , но това става за сметка на надежността и като прибавим , че тогава американците имаха компютри и интегрални схеми , а руснаците разчитаха предимно на пневматика, няма нищо за чудене ,защо руската Н1 изгърмя четери пъти последователно. И руснаците се отказаха от едни двигатели , които най - накрая оправиха и бяха вече добри и евтини. Сега втората степен на Сатурн 5 работеше с течен водород и килород и тежеше 480 тона от което "сухото" тегло е 36 тона. И ако разделим двете числа получаваме 13.3333 , което е много добър показател за такова гориво. Само ще добавя , че при SLS e 10, което обезмисля тази огромна ракета с качествени и скъпи двигатели на совалката. Зад тези сухи числа се крие това технологично превъзходство!

Човек може да стигне навсякъде. точка.

Кой човек?

лирическият герой

Центъра на звезда те изпраща в центъра на друга - това е естествената телепортационна система ...бацета....

Ама не можем да пратим нищо на няколко милиона КМ от Слънцето, щото ще се изпари :)

Тц, първо се засилваме с Warp 9.9 към Слънцето и правим завой в последния момент. Или отиваме на другия край на Галактиката, или се връщаме в ерата на хипитата.

Големият проблем е в двигателите не в радиацията.

Напротив, вече има няколко сонди с йонни двигатели, разработват се и няколко нови които и на теория и на практика могат да скъсят пътуването в едната посока до Марс до рамките на месец. Но за Юпитер (примерно) ти трябва огромна защита против радиацията. Така, че откъм двигтели ГОРЕ-ДОЛУ го докарваме, просто не може да се осигури надеждна защита срещу радиацията в космоса. Около Земята и до Луната ни пази земното магнитно поле. Ама отвъд този "щит" - няма защита. Това също ще е проблем и за колонизацията на Марс - там няма защитно поле което да предпазва.

Ако е само магнитното поле, значи корабът ще трябва да създава достатъчно такова... Но си мисля, че атмосферата също има доста сериозна роля

Огромният проблем всъщност е в необратимата остеопороза на костите, която ще се развие. Радиацията и двигателите са доста големи проблеми, но за тях не може да се дискутира: все още основната енергия на цивилизацията ни се добива от горене на вид "смола"... диващина общо взето

Е по-тъпо нещо не бях чувал.Ами ако изобретят щит който да защитава хората какво ще правим тогава?

Ако парите които се дават за въоръжаване отиваха за научни изследвания вече щяхме да пътуваме до Плутон.

И къв ще го дириш на Плутон? В Канада не ти ли е достатъчно студено та още искаш? Докато една война си е купон.

Науко победителко на мрака. Открила би и средство против рака, ала да беше за военни цели.

Алчността е най-голямата спирачка пред прогреса ни. Спомням си една реплика от филма Армагедон. Когато президента пита, как може да не са видели този астероид, дето ще унищожи Земята, от НАСА му казват, г-н Президент, знаете ли колко нищожен % е бюджета на НАСА сравнен например с военния и знаете ли колко нищожна част от Космоса можем да наблюдаваме с този бюджет, а Космосът е огромно място... (перефраза). Така че нещата като цяло са в нашите ръце, но мнооого има още да се развиваме, преди всичко морално/ментално/духовно, за да се отърсим от "спирачките" си.

Аз само се надявам да не открият астероид с такава скорост и траектория, които да го докарат точно в Земята след една година. Напълно е възможно такъв да лети към нас и да се открие една година по-рано. Ето - над Русия падна метеорит, без да бъде засечен. АКо не се беше взривил във въздуха, ако беше плътен и се беше разбил близо до едномилионен град - отписвай ги всичките. Добре, че се разпадна и се отърваха руснаците само с потрошени прозорци, паднали стени и около 1000 ранени от счупено стъкло. Ами ако следващия не се разпадне и се бухне в Токио? Или Ню Йорк?

Бре, те това не разбирам! Що требе да ходиш чак до Марс , да се ръсиш с 500 000 хилки в $ ... за да си умираш? Направи си го тук на земята ..хем и по евтинко щте ти излезне! :-)

"Далаверата" е, че има сума ти народ които на драго сърце биха умрели след като излетят в Космоса. Много други биха дали дори крайник за да отидат до Марс, пък дори и със знанието, че няма да се върнат. Не я мисли човешката психология. Стой си здраво стъпил на Земята и не поглеждай нагоре.

Щом руски учен го твърди, няма начин да не е вярно. Дори и слоновете летят по няколко метра.

Понеже преди 500 години изобщо не са вярвали, че не може да се стигне до края на океана, щото ще паднат? Щото преди 60 години изобщо не са вярвали, че човек може да издържи полет до космоса (натоварване, радиация и т.н.) ? Айде стига глупости, не сме можели да пратим човек по-далеч от Марс. То в момента и до Луната не можем да пратим. Щото технологията за отиване дотам е от ерата на Аполо. Но вече космоса е отворен за ЧАСТНИТЕ фирми. Хора които не трябва да се съобразяват с общественото мнение, което по принцип плаща на държавните агенции и които агенции не могат да си позволят рискове и издънки, точно заради чуждите пари. Но никой не пречи на богаташите с планове и идеи. Те като искат, ще го направят. И ЩЕ го направят. Неслучайно първия полет до Марс ще бъде осъществен от частна организация, а не от държавна. Да, може да се провали, да, може да не се върнат. Но докато един частник може да си го позволи, една НАСА ако го направи и се издъни това ознаачава спиране на кранчето за бъдещи подобни опити. Докато частника просто ще проучи къде е сгрешил и пак ще пробва. И пак. И пак. Докато има пари или не му писне. Проучването на космоса вече не зависи от националните интереси на няколко големи държави и техните скъпи проекти.

Браво Владо! Личи си, че ти си широко скроен човек, не страдаш от догми и си човек с широк кръгозор (т.е. без "капаци"). Радвам се на твоите съждения, които може да има само свободен човек (т.е. свободно до изказва съждения). Това, че нещо не знаем и не виждяме не значи не съществува или го няма. Трябва да го търсим и.. да подкрепяме пионерите.

тези "частни космически компании" са си самата NASA, спонсорирана от богаташи, които си купуват място да се мандахерцат из територията на NASA ... т.е. самата държава САЩ си намира вратичка, за да увеличи бюджета им на учените си! SpaceX с кораба си Dragon се явява "дъщерна ф-ма" на NASA:) всичко по този кораб си е на NASA просто както руснаците направиха богатите да стават косм. туристи, за да им наливат пари в косм. програми, то така и от NASA "отвориха врати" на богаташи да дават пари и да се съобщават имената им и уж че е тяхна фирмата, косм. програма и т.н. ... НИКОГА РУСКОСМОС, NASA НЯМА ДА ДОПУСНАТ ДРУГИ ДА СЕ ШЛЯЯТ ИЗ КОСМОСА!!! те доминират и решават нещата! благодарение на руснаците, то китайчетата с техните необятни ресурси литнаха из космоса около земята, та да й се порадват и те малко:) иначе за вас инфото по медийките идва изкривено и си мислите това, което и сте написали:))) трудно е да пътешестваме из космоса, то затова отстояваме на 420-450 до 500км от повърхността на планетката ни:) по-надалеч' само с роботчетата на дарпа, китайските и японските...урокът ми по космология завърши хахаха но пък не спирайте да мечтаете и търсите начини:)

Точно така! РУСКИЯТ КОСМОС Е НАЙ-КОСМАТ!

Владко,говориш така,сякаш си коструктор на космически ракети!Сравненията ти са неуместни,щото науката е напреднала много за 500 години и това го казват хора,които пряко се занимават с космонавтика.Пък и мисля ,че предвижданията им са обозримо бъдеще,не за след 1 000 000 години!!!

Връзката между развитието в последните 500 години от твоя пост и моето писане за рисковете от страна на частните организации е ... ? Според напълно лишения ти от логика пост, излиза, че в моя пост отричам технологичния напредък и съм написал как едва ли не вдругиден заселваме планетите около Алфа Кентавър.

Ти би ли се пробвал в някоя от грешките на частните космически разработки... Щото всяка една грешка значи смърт.. и то на такива хора, които не можеш да изградиш с години... те не са с хиляди... Освен това много хора искат много работи, но както има приказка... едно е да искаш друго е да можеш, а трето и четвърто е да го напрвиш... И между другото не сме преди 500 години и второ, човека който изказал тази ХИПОТЕЗА е от държавата, която ЕДИНСТВЕНА в момента лети редовно в космоса. Къде са космическите кораби в момента и на НАСА и на спейс екс и на Върджин галактик и т.н и т.н.

Писал си куп безсмислици. Частна фирма първо няма нитерес да прави такова нещо и второ, няма нужните ресурси и пари. Това скоро няма как да стане. Тая нивина е партенка.

И още едно допълнение към началото на поста - преди 170 години са твърдвяли "нАучно обосновано" , че скорост над около 40км/ч във влаковете е непоносима за човека , а кокошките нямало да носят , изплашени от шума , кравите също щели да престанат да дават мляко.Западняците нали са задължавали човек с червено флагче да върви пред първите моторни превозни средства , обезсмисляйки по-високата им скорост.Сега звучи смешно , но същото се повтаря и в момента с тези "нАучни заключения"

Много добър коментар. Поздравления!

Продължавай да си вярваш! Ама е хубаво преди това да имаш някакви познания за космоса.

Глупости, сега не можем. Щото сме все още изостанали, алчни, войнстващи, себеизбиващи се се нисши същества. Ако така продължаваме, скоро и до съседната държава може да не можем да отидем. Иначе, като потенциал имаме много още да се развиваме и да откриваме. Те и древните са си казвали, че морето е края на света и никой не може да го преплува. Не знам дали превода е точен, но ако е, тоя "учен" поне да беше казал, "със сегашните технологии", което си е така, но след време?

Докато се борим за жалки ресурси на това парче скала, нямаме бъдеще. Много малко хора осъзнават например, че един най-обикновен астероид, каквито има хиляди в Слънчевата Система, има в себе си повече желязо, отколкото човечеството е използвало за строежи през цялото си съществуване. Гориво, метали - всичко е, така да се каже, неограничено, само на някакви си няколко милиарда километра разстояние. Нищо в сравнение с космическите мащаби.

Би ли обяснил, по каква логика трябва да има процентно повече желязо, след като са се образували от същия прахоляк, като Земята?

Няма нужда да се борим за ресурси - просто сегашната система го налага. Ако се установи нов обществен ред и нова идеология сред хората, няма да има никакви проблеми за вбъдеще. Няма и да има материална нужда от завладяване на нови източници на ресурси в космическото пространство... А иначе, относно изказването в статията - с надграждане на съвременните космически технологии, така или иначе няма да стигнем много далече. Ако се появят други, базирани на съвсем нови принципи, тогава вече има някакъв шанс.

Да де ама ресурсите си остават на Земята. И проблемът ни е енергията, а не материалите :)

космическите науки тепърва прохождат- след 20год. други песни ще се пеят.

Според мен тепърва ще показват какво са измайсторили преди 20 или повече години ;)