Коментари - 8 мъртви технологии, които ще помним с добро | it.dir.bg
назад

8 мъртви технологии, които ще помним с добро

HiComm ни напомня за 8 "остарели" технологии от близкото минало, които вече нямат място в съвременния начин на живот.

Обратно в новината

Коментари - 8 мъртви технологии, които ще помним с добро | IT.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

а съвсем всъщност, хайкомците са се пооакали леко. смесили са неуспели(непробили на пазара, като betamax) с успели, но остарели технологии (text paging и dialup). карай да върви, все пак това е прозто (1) списание :)

... Хм, всъщност като се замисля - защо тази класация не включва и VHS касетите? Да не би още да има някой, който да ги ползва?... ;-)

ами намират се :). наскоро си купих устройство което позволява да се сваля запис от касета на компютър :П

Пейджърите още се ползват, но с ограничени приложения. Както казах по-долу, в някои технологични фирми служителите може да носят пейджър от време навреме, за да може да се реагира бързо при проблеми. Освен това, поне в САЩ, в някои ресторанти, когато е пълно, като се запишеш в списъка с чакащи, ти дават пейджър, така че не си вързан там да чакаш, а може да се разходиш навън; като ти звънне пейджъра, се връщаш и те настаняват на маса.

Това, че са "остарели" технологии - да. Но да се каже че са мъртви - не. Все още има места, където някои от тях се използват.

Дефиницията на мъртва технология е, че не се произвежда, не се поддържа, не се произвеждат резервни части за нея и тн. Това няма отношение към това колко се ползва. Например Windows XP одавна не се поддържа, продава, доставя ... следователно е мъртъв. Дефакто по статистика от Юли тази година с малко над 11% е третата най-използвана ОС (за компютри) в света.

и IRC е една от тези технологии...кажи речи първия чат с много опростен протокол.

#Dalnet / bulgaria :) Делечната 1999 :)

Или още по - далечната 96-97-а година. :)

Мисля, че DVD формата беше измислица на защитниците на авторски права, за ограничаване на потребителя и по-високи печалби. Отиде си бързо. Blueray не съм ползвал и от две години не съм слагал диск в компютъра. Мисля, че се ползва само за филми, но вече дори флаш паметите го бият. Друга умираща технология е mp3 формата. Скоро FLAC или друг подобен без загуби формат ще го измести

Гого и откога ти си достатъчен за представителна извадка? Познавам хора, които не ползват нищо пиратско и не, не са българи, от "балъчетата" са. Мен мр3 ми върши страхотна работа. Тези дето "могат" да усетят разлика между флак и мр3 на портативните си плеъри или телефони просто лъжат.

Напълно съгласен. Мижавите слушалки на един плеър или GSM с грам не усещат качеството на ФЛАК-а, мп3 за тях си е идеално. Дори и извън това мп3 предоставя един страхотен звук. Аз също така не виждам какъв е смисъла сега да мога да си позволя с лекота един 500ГБ твърд диск и да го набъхтя с огромни ФЛАК, при положение, че преди с 40ГБ съм си побирал същия брой мп3 (приблизително и примерно казано).

Кой взима филми от видеотеката на flash памет? Аз от Netflix получавам само blu-ray-ки...

Кой ходи във видеотека? Кой ползва в България Нетфликс (то няма официално). Хайде стига глупости - пиратството е резултат на лакомията и нежеланието да се смени модела, който разчита за печалби почти изключително само на ограничен кръг нови заглавия. Благодарение на "антипиратството" няма финансиране за изкуството, което се харесва на най-активните и иновативни хора, но има за сапунки и посредствено риалити. Само, че не е тая темата, а технологии, които шумно сме поздравявали, а сега си отиват или вече са го направили. И понеже някой каза Бетамакс е неуспяла - ами значи не е бил достатъчно възрастен в онова време. Поне до 90-та считахме Бетамакс за ферари пред трошката VHS, нищо, че трошка беше по-лесно да си позволиш.

Blueray сама по себе си е технология, която също не успява да се наложи. Не й остана област за сериозно приложение - ако е за архивиране - има евтини и много по-бързи терабайтови HDD, ако е за пренасяне - удобни и компактни флашки и преносими HDD, за разпространение на видео - устройствата са твърде скъпи и не издържат на конкуренцията на видеото по другите канали - video on demand, sajtowete za wideo, дори и без да броим торентите.

Това, че си в булгаристан и тук хората масово не могат да си BR плеър и хубава аудио система, камо ли пък да си позволят компютър, който може да възпроизвежда BR, не означава, че не се е наложила! Освен това един такъв презаписващ диск, събиращ 50ГБ, можещ да се запише за 15 минути и цена от около 50 лева хич не е за пренебрегване. Зависи кой на какво му трябва (преди някви форумни акули да са почнали да ми сравняват)

50GB блу-рей за 50лв. срещу външен usb 2.5 инчов хард-диск 320GB за 82лв.... Ти чуваш ли се какви ги плещиш???...

интересна статия, но не съм съгласен за пейджърите. продължават да се ползват в сфери, където надеждността на услугата е от голямо значение. много лекари продължават да ги ползват, също така и моряци, които няма как да имат обхват на километри навътре в морето от обикновените ГСМ мрежи

Това с пейджърите за моряци ме разби.. и по кво получават съобщенията - по САТЕЛИТ ли?

С пощенски гълъби и димни сигнали е по- надеждно.

Не бе Гоцко, използват доброто старо радио. А мобилните трябва още бая хлебец, че и луканка да изядат, за да си подобрят обхвата. Защото точно на места, където най- много може да ти потрябват мобилни ( планина, пещера, някое забутано село и др. подобни) миличките НЯМАТ ОБХВАТ! Представяш ли си? Та така.

Става въпрос на борда на кораба да получиш съобщение от друг член на екипажа, щото всичко е тенекия там и на никоя технология не пробива сигнала

имах предвид рибари, които се отдалечават значително от брега, но все пак не предприемат международни плавания! аналоговата мрежа (каквато ползват и мобифоните) има много по-сериозен обхват от цифровата.

Всъщност, да, точно по сателит. Имат си email. Имаха си още миналия век, всъщност.

Това ме изуми. Пейджър и надежност? Доста години съм се занимавал с пейджъри и мога да кажа, че няма по-ненадеждна услуга. Това е еднократно изпращане на съобщение без никаква гаранция за получаването му.

Става дума за фирми, които предлагат надеждни услуги. Например Google, където програмистите носят пейджър от време навреме - един вид дежурство. Ако нещо се скапе, пейджърът звъни посред нощ, и се хуква да се оправят сървърите...

Има и активни пейджери, а дори и пасивното изпращане е много добро, защото работи с голям обсег и много бавна скорост (300 до 9600бпс) и 'пробива' на места, където можеш само да сънуваш смс.