Коментари - Черни дупки растат по-бързо от галактиките си | IT.dir.bg
назад

Черни дупки растат по-бързо от галактиките си

Учени откриха, че някой от най-големите черни дупки във Вселената растат с по-бързи темпове от галактиките, в които се намира.

Обратно в новината

Коментари - Черни дупки растат по-бързо от галактиките си | IT.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

И к'во пра'им с теорията за Големия взрив от една идеално малка точка? Хмъ? Какво става с линейното разширение на Вселената, по споменатото взривяване? Де гиди, мотико тежка и лозе безкрайно!

Сингулярността е абстрактен обект в който се губи математическият и физическият смисъл, и всякакъв друг смисъл. Те са синоним на абсолютен хаос. Затова сингулярности не съществуват в природата. Но това не е най-големият теоретичен проблем на черните дупки. Факт е че теоретиците им не се интересуват от въпроса колко може да бъде интензитета на гравитацията в единица обем на реалното физическо пространството, което има физичекси свойства и ограничения. Самата теория не взема под внимание характеристиките на физичексото пространство, а работи с някакво абстрактно метафизично пространство което няма такива свойства и ограничения. Според тях то може да се огъва, усуква, свива или разширява до безкрайност без да губи своите изначални свойства и да провежда безкрайно по интензитет гравитационно поле. Но защото никой не е потвърдил такава въможност с научен експеримент и няма как да бъде проверена на практика от нас хората, тези теория остава метафизична, а черните дупки които са деривати на тази теория, остават метафизични обекти. Въпросът е защо да вярваме в съществуването на черни дупки, когато техните теоретици ни предлагат недоказуема теория? Същият проблем имаме с тъмната материя и тъмната енергия. Много е притъмняло в теоретичната физика.

А бе пич...физиката дава ограничение съобразно ДОКАЗАНИТЕ теории и хипотези...НО недоказуемото днес е ДОКАЗУЕМО УТРЕ...Затова са ...хипотези...Въпросът е , че БУДИЗМЪТ хвърли мост и ОБОГАТИ с нови възможности ЧОВЕШКОТО ЗНАНИЕ...Точно той е осмислил КВАНТОВАТА ТЕОРИЯ!!!Факт...,,,ТАЙНАТА ДОКТРИНА,, е прозорецът към НОВИТЕ ЗНАНИЯ...само напиши ,,теософия,,/божествена мъдрост/..

Божествена мъдрост има в Словото на Бога записано в Библията. Никъде другаде. А квантовата физика никой не я разбира, поради факта че не можем да наблюдаваме света на толкова ниско ниво заради физическите оганичения. Бог отново е прав както винаг когато казва че видимото е за човека а невидимото за Бога. Затова някой от квантовите процеси се описват със статистически уравнения. Затова много модрени гурута, врачки и баячи прегърнаха тази терминология за да са в крак с времето. Когато е в хармония с Бога човек има сигурност, мир и любов в Светият Дух.

Част от математическите формулировки на общата теория на относителността на която са производни черните дупки, са псевдо физически еквилибристики, защото не оперират с реални физически обекти и феномени, а с някакви абстрактни метафизически обекти като безкрайно еластично деформируемо магическо пространство, чиито хатеристики не се променят независимо от деформациията му. Или време което може да се върви по-бавно или по-бързо, но спрямо какво? Как да се определи дали времето върви по-бавно или по-бързо в една точка от пространство спрямо друга точка в пространството, когато тази теория отрича абсолютното време еднкаво за двете точки в пространството по което може да се определи това? Едно последствие от математическите формулировки на теория на относителността води до деление на нула, когато разстоянието до геометричният център на хипотетичните черни дупки става нула. Тогава гравитационният интензитет става безкрайност. Това аз лично не мога да приема за възможно и няма кой да ми докаже чрез научен метод че може да бъде възможно. Тоест това е метафизическа, а не физическа теория. И нейните деривати като черните дупки не са физични, а метафични обекти.

Формирането на черна дупка НЕ ИЗИСКВА безкрайна гравитация, нито пък изисква свиването на материята в БЕЗКРАЙНО МАЛКА точка. Делението на нула в геометричния център има само при модел на черна дупка, която не се върти. Такива е разглеждал Швардшилд, преди да се развие достатъчно математическото изследване на този феномен. Този модел вече не се използва, понеже дори и теоретично няма как да се получи черна дупка без въртене. Поради въртенето, геометрията вътре в черната дупка се променя и затова се ползват черни дупки на Кер. При тях при идеална хомогенност на материята сингулярността е пръстен, т.е. в геометричния център няма абсолютно никакъв проблем с деление на нула. При флуктуации (както се очаква да е реалността), дори не се формира сингулярност.

К

Вярно бе, къде по реално е да вярваш, че дългобрадия старец е създал всичко за 7 дни. Което драги ми смехурко също е взимствано от тези скъпи за тебе Вавилонци

черните дупки могат да се сравнят формално с окото на ураганите а галактиките са със същите снички спирални почти винаги с ръкави точно като ураганите и по същия начин засмукват материята надолу като във фуния с тази разлика че материята в черните дупки е докарана до плазмено състояние заради гравитацията и нейното количество отвъд хоризонта на събитията в черната дупка е 5 пъти колкото тази отвън но тя не може да се наблюдава заради закръглянето на времето породено от голямата и скорост почти догонваща скоростта на светлината -така че нищо очудващо няма големите черни дупки по прилика с мощните урагани да се захранват с много материя от галактиката или много водни маси за ураганите тъй като те са по-масивни-всичко това е описано в моята теория за това че относителното време е кръгло и всъщност тъмната материя не е нищо ново а просто ненаблюдаема метерия отвъд хоризонта на закръгляне на времето

Редактора Стоян Гогов май не знае кога се пише Й и кога И... Другарю, когато пишете в множествено число "някой" става на "някои".

Ми кво искаш от гуууугъл преводаЧ. А иначе, май Стивън Х. е започнАл репортажите си от ТАМ.

Нещо не грешите ли с разстоянията?Най-близката до нас звезда-Сириус е на 4,5 светлинни години!Нима черната дупка е по-близо?

Превода куца, правописа също...

жалко, че си ми адаш, неграмотнико1

На жената, след като роди, черната дупка порасна повече от галактиката ѝ...

Относно свръхголемите черни дупки, оказва се, че цялата вселена може да е черна дупка. В смисъл, че нито едно наблюдавано явление не противоречи на това. Свръхголемите черни дупки имат друго поведение, може да си вътре в тях, без да бъдеш разкъсан от гравитацията. При нормалните звездни дупки това не е възможно. Реликтовото лъчение е хоризонта на черната дупковселена. За съжаление като черна дупка, тя пак си е капсулирана и не можем да я напуснем. В момента не се сещам за сингулярността какво беше положението, т.е. имаше и за нея обяснение.

Аз се чудя защо хипотетичните черни дупки трябва да създават акреционен диск, след като по дефиниция са абсолютно симетрични обекти, дори ако приемем че се въртят?

Чуденето е нещо положително, особено ако доведе и до любопитство, а то доведе до научаване на нещо ново. Запознай се малко с небесната механика и лесно ще се убедиш как и защо се получава този диск. А също и защо е единствената форма, която може да бъде получена. За твое успокоение, в небесната механика се ползват закони и зависимости, открити от Кеплер и Нютон. Напълно безопасно е за тебе и вярванията ти - не ти трябва ОТО, или СТО, или квантова механика.

Аз виждам че планетите в слънчевата система са почти идеално сферични. Скалистите планети не са ли имали акреционни дискове ако разгледаме твърденията на натуралистите че са се формирали под действие на физическите закони? Гравитационната сила е консвервативна.

Най-близката до Слънцето звезда е Алфа Кентавър, намираща се на разстояние около 4 св. години. Бреееей, не знаех че Алфа Кентавър е в друга галактика.

"Някои учени предполагат, че някъде в космоса съществуват подобни ултра масивни черни дупки, погълнали една или дори повече галактики." Малко жокери за "амерканските учени": Какво се случва с една черна дупка (ЧД) след като погълне цяла (-та си) галактика? Може би доказателство би било ако открият черна дупка без галактика около нея? Да, но черна дупка се "наблюдава" по движенито на звезди и звезден прах около нея. А ако тя е погълнала всичко? Ами ако черната дупка се "изпари", както е открил Стивън Хокинг? А може би черните дупки почистват пространството след Големия Взрив? Или ЧД събират само звездите, около които не е успял спонтанно да възникне живот? А може би ЧД събират материал за нов Голям Взрив? Или пък ЧД възстановяват баланса между материя и антиматерия? Е, може да има и друго обяснение. Нали и утре трябва да открият нещо.

Всъщност учените наблюдават движението на звездите в центъра на галатиките около масивно тяло с неизвестна за нас природа.

Така е. И това неизвестно тяло е с такава маса, с такъв размер и с такова поведение, че от всичките теоретични модели на учените, единствено обектите наречени "черни дупки" имат такива характеристики. Ако след време (с пряко наблюдение или с теоретични разсъждение) се покаже, че това там може да е чушкопек или пък някаква огромна четчица за пъпен мъх, тогава ще се промени и научната представа за света. Докато това не стане, най-разумното е да се придържаме към сегашната ни представа. Разбира се, всеки има правото да не е разумен.

Кой неграмотник е писал това? Завършил ли е начално образование и знае ли, че думите, които в единствено число завършват на "й" в множествено число завършват на "и"? За негово сведение множественото число на " някой" е "някои". Дир, подбирайте си грамотни списвачи, че ставате за смях.

"намиращи се в галактики на разстояние от 4.3 до 12.2 светлинни години от нас." Може би сте изпуснали 5-6 нули?