Астрономи от НАСА са наблюдавали свръхмасивни черни дупки, намиращи се в галактики на разстояние от 4.3 до 12.2 светлинни години от нас.

Учените смятали, че свръхмасивните черни дупки, намиращи се в центъра на галактиката растат с едни и същи темпове, но се оказало, че това не е така.

В по-големите галактики черните дупки растели 10 пъти по-бързо, от колкото в по-малките.

Оказало се обаче, че в някои случай черните дупки растели с по-големи темпове от тези на образуването на звезди. Учените смятат, че причината за това може да е, че някой по-големи галактики захранват черните дупки директно с космически газ - материята от която се формират звездите.

Тези черни дупки имали маса 10 милиарда пъти по-голяма от тази на Слънцето, а някои учени предлагат те да бъдат наречени "Ултрамасивни".

Възниква въпросът, дали има черни дупки, които са погълнали цели галактики. Стивън Хокинг е открил, че черните дупки могат да се изпаряват, но колкото по-големи са те, толкова по-бавно става това. Някои учени предполагат, че някъде в космоса съществуват подобни ултра масивни черни дупки, погълнали една или дори повече галактики.