Работещ двигател противоречи на физиката

Учени от НАСА разработиха прототип на електромагнитен двигател, който нарушава законите на физиката.

Обратно в новината
17-11-2017 20-11-2018

Коментари

bullshit...тестът направен и от учени в Германия...не няма тяга...най вероятно тази мини тяга е грешка в експеримента...тъй като стойността на тягата която мерят е мноооого малка тоя двигател трябва да е във вакуум да не му влияе нищо за да са точни измерванията....и не не нарушава законите на физиката тъй като не работи

защо само за космоса?? неможе ли да върти турбина за ел ток

Ще пристигнем на Марс за 70 или по-малко дни и ще профучим край него със скоростта на светлината. Дали някой може да ни каже - ще работят ли електродвигатели в космическия вакуум? Гледам има физици във форума и питам тях.

tsanko1@

С малки модификации, защо не. Класическият електродвигател има смазка и други такива тънкани, които трябва да се модифицират за условия на вакуум, но основният принцип на работа на двигателя няма проблем да функционира. Жироскопите на телескопа Хъбъл, използвани за завъртането му, се задвижват от електродвигатели.

Това е изключително усложнен но перфекно изработен казан за ракия. Това, което излиза, в зависимост от градусите, положително може да се ползва за ракетно гориво.

Може да са разчастили някоя летяща чиния и да пробутват версията, че е наше изобретение...построили, ама не знаели как работи.

Г-н Гогов, това което си написал не е третия закон на Нютон. "Проблемът е в това, че EmDrive изглежда противоречи на законите на класическата физика и нарушава третия закон на Нютон, според който силата на действието е равна на силата на противодействието."

Даммм. Само дето да имаше и кой да лети в космоса. Ама за целта си трябват живи хора, не мъртвородна измет. И само да ви кажа с този метод не може да се лети толкова надалече, защото е бавен. За светлинна си трябва друг метод. ;-)

"от китайски и дори румънски учени." Само преди някакви си двайсет години това щеше да звучи като виц. Днес обаче същото може да се каже за 'от български учени' . Така е , физическите закони водят до това, че на едни места се раждат безбожни тъпаци и след няколко десетилетия - точно там са учените, а на добрите места - пълна разруха. И все пак Законът за запазване на енергията е ненарушим, няма как този двигател да е друго освен 'мечтание'.

Истински се надявам това в статията да е истина! Такъв двигател има приложение не само в космическите технологии, но и тук на земята. Надявам се скоро да имат не само прототип, но и действителни серийно произведени машини, които да го ползват.

Понякога съжалявам, че съм толкова прос и не разбирам от математика и физика.

Нещо гледам много хора ги притеснява израза "противоречи на класическите закони на физиката". Всъщност има цял раздел наречен "квантова физика" (и много други), който реално противоречи на класическите закони на физиката. В същото време практическата страна на тази квантова физика ни е дала например съвременните компютри на които щтракаме в момента. Никой не спори, че ги има и реално работят, нали? В съвременната теоретична физика нещо да противоречи на тези класически закони е съвсем нормално. Реално днес тези класически закони се потребяват само от общите маси, защото са по-просто обясними. Но ако влезете в час по съвременна теоретична физика първото изречение на лектора обикновено е нещо в стил "забравете тотално за класическите закони".

ами не е точно така. класическите закони си работят на 100% на макро ниво. квантовите си работят на под атомно ниво. основня проблем в момента е как да съвместят двете теории.

Е този двигател противоречи и на квантовата :)

Нямам търпение да измислят антигравитационен, както в старварс.

Няма как да противоречи на законите на физиката. Може да противоречи на нашата днешна представа за законите на физиката, а може и да е грешка. А може да има и божия намеса, но тогава изниква въпроса, какво доказателство е необходимо за да се убедим че наистина е божия намеса, а не някакво непознато, неизучено природно явление или процес.

физиката реално е нашата днешна представа за околния свят, която няма нищо странно да е погрешна.

...бях гледал един епизод на "Загадки в музея." Та там даваха за един американски инженер, който по време на втората война правел някакви джаджи, секрети някакви, забравих за какво, за подслушване или за радари, както и да е. Наравил стотици такива, които след войната станали излишни и той бързо им намерил ново приложение-за микровълновите фурни. Тая джаджа не е от скоро, но е крита умишлено. Нищо чудно и да е подарък...

Подарък от кого? От плутонетяните, задето ги навестихме миналата Коледа ли?

физиката е много точна наука изградена на закони които само физиците си признават 1+1 а това което не са обяснили му се присмиват. Мисля че бъдещето е точно в тези технологии. Електро импулси и магнитни двигатели, антигравитационна тяга.

Северна Корея го ползва през ноща, успя да отиде и да се върне до слънцето преди да дойде деня и да ги изгори :)

Тъпотии... Ма за всеки случай провери дали некой Северно-Кореец не опъва жена ти в момента...

в тубата е линка за Intro to Vortex Math

"https://link една интересна теория, която силно разклаща физиката и математиката....

Само аз ли мисля, че законите на Нютон важат на земята?

Pesh0

Навсякъде важат . Ама този двигател дава толкова малко мощност , че е в статистическата грешка

Космическите станции с йонен двигател развиват около 25 милинютона на киловат енергия и вече обикалят слънчевата система. Проблем при тях е че изразходват ксенон. Малко но постоянно и затова са ограничени във времето. При електромагнитния двигател изходната енергия има две компоненти - кинетична (движение) и загряване на стените. Ако само успеят да рециклират загряването без то да се излъчва радиационно в пространството ще може да се получи изключително висок коефициент на ефективност и до звездите с 1.2 милинютона постоянна тяга няма никак да е далеч.

... такава малка мощност при 1 киловат.А сега да ръгнем един реактор (марсоходчето Кюриосите е с ядрен реактор, така че никакъв проблем да се качи реактор горе) с мощност 500, а защо не и 1000 мегавата.Разбира се някой трябва да я преобразува тая мощност в електроенергия, но пак установката ще тежи по-малко от 200 тона общо и може да се сглоби на части.Останалото е математика.Даже съм чел, че има реактори, които заедно с противорадиационната защита тежат много по малко.Така че 500 мегавата = 500000 киловата по "статистическата грешка" и... стигаме до Марс за 70 дни.Което прави едни такива много интересни скорости.

не могада повярвам чче не го е изобретил българин тоя двигател. Я да се порастършуват, не може да няма българска кръв в тоя британец, на нас и 1% ако намерим ни върши работа.

Македонец е.

Май американците започват да реализират теориите на Тесла, които бяха заключени до сега с 9 катинара. Не, че съм запознат толкова, но имаше нещо такова у Тесла.

1,2 милинютона тяга на киловат, това значи 1киловат, което е 0.7 конски сили дава тяга 0.1 грам или 10 киловата за 1 грам тяга, не знам колко ще тежат слънчеви панели за 10 киловата, управлението им, камо ли някакъв полезен товар.

contacto@

Става за казан за ракия.

И за нищо друго. Но нали има грантове за разработки щом има балъци да плащат. И там се усвояват пари.

Аз пък бъкел неразбирам от повечето термини , за които се говори в статията ...,но дано да са истина..

Малка доза истина и огромна фантазия. Този тип изделия имат много малка мощност, респективно тяга. Звучи абсурдно приложимостта като надеждно транспортно средство за големи маси и разстояния. В мислещите хора от бранша, стоят съвсем реалистични идеи за други типове ел. задвижвания с високи енергийни и тягови показатели. Има и определени реализации по това направление за които все още не е дадена гласност по понятни причини

Разстоянието Земята - Марс ви се струва малко? 18 тона тежест са леки? Пише, че с такъв двигател може да бъде изминато за 70 дни, което е по-бързо от най-бързата спортна кола, самолет и ракета.

В Космоса, при липса на съпротивление дори ракива малки сили са в състояние да дадат огромно ускорение за по-дълъг период от време. Интересно ми е само как ще се случи спирането, тъй като при липса на триене единственото което остава за преодоляване е кинетичната енергия на самия кораб(двигател) която никак няма да малка и при ниски за Космоса скорости от порядъка на 10-15км/сек.

Предполагам, че половината път ще е ускоряване, другата половина спиране, като се използва същия двигател.

А ОГРОМНА СКОРОСТ! Ускорението е малко, но постоянно !

Очевидно всеки човек с прилична грамотност ще е скептичен към такива обръщащи физиката с главата надолу опити. И обикновено скептицизмът се оказва оправдан - ная история с cold fusion в ацетон ли какво беше, свръхсветлинните неутрино дето им се откачил някакъв кабел в NIM-bin-а та станала грешка. Но тук се говори за тестове зад които застава NASA с експертизата на своите хора там. И ако се окаже, че те са се хванали на поредната глупост единствената файда ще е, че ще се види тоталният упадък по върховете на науката в глобален мащаб. Ако пък се окаже, че наистина работи по начин, който още не разбираме - прекрасно, ще има полза за човечеството. Ако трябва да заложа пари в момента обаче бих заложил на първия вариант.... не защото съм (пред)убеден, просто го намирам по-вероятен.

Интересно ако зад откритието седяха Роскосмос какво щеше да пишеш :D

Същото, стига новината да не идваше от руските медии, в последния случай просто не бих взел насериозно твърденията, че наса или руската космическа агенция са се ангажирали с позиция.

двигателчето работи, но е подходящо единствено за малки сондички, разпръснати из слънчевата система... няма да се движат много бързо, но ще се движат и заснемат изображения :) със слънчеви батерии или атомни... ама да ми ходите до други планети вие хората хахахаххахха я стига:)

Ле-ле мамо! "... двигателят бе успешно тестван от китайски и дори румънски учени." Значи гледайте, "даже" румънските учени са възхитени от двигателя! Направо да падне човек!!!

Поинтересувайте се какво значи квантов скок и като как ще пътуват бъдещите косм. кораби със скорост по-голяма от тази на светлината.

да определено, ако си елементарна частица...

Преди две - три години група учени от ЦЕРН откриха, че неутриното се движи по-бързо от светлината. Това означаваше, че Теорията на относителността на Айнщайн е грешна. Много сериозно са провели експеримента, много внимателно са проучили резултатите. Да, ама не! След няколко месеца с половин уста си признаха, че са сгрешили. 100% съм сигурен, че и сега грешат! Ако двигателя противоречи на Закона на Нютон, грешат изобретателите му, не Нютон. Например: Една кънкьорка се върти около оста си. Разперва ръце, скоростта на въртене пада, защото на кънкьорката се увеличава инерционния момент. По същия начин, като построим един небостъргач, скоростта на въртене са намалява, но разликата е пренебрежимо малка и никой не и обръща внимание. Вероятно при този двигател има някакъв подобен ефект.

Амчи квантовата механика доказва, че теорията на Айнщайн е частен случай и като цяло я опровергава. То Айнщайн затова не е долюбвал кв. мех. Но нали е превърнат в свещена крава, та за това не се шуми.

Никой не е превръщал Айнщайн в свещена крава. Той просто си е свещена крава :-) Почти няма учен, който да не е допускал грешки и който да не е попадал в заблуждение относно една или друга теория. Това обаче не ги омаловажава като учени. И теориите на Айнщайн са си валидни и в днешно време. Това че не е долюбвал квантовата механика (според него Господ не си играе на зарове) няма нищо общо с неговите теории. Всъщност дори много квантови физици са имали огромни проблеми с квантовата механика. Нилс Бор е казвал, че всеки който не се е шокирал и объркал от квантовата теория значи нищо не е разбрал от нея. А друго подобно изказване се приписва на Ричард Фейнман (най-известното, но не е сигурно дали го е казал той). Той е казал нещо в смисъл, че който твърди че разбира квантовата механика, значи никога не се е занимавал с квантова механика. Та такива ми ти работи. Аз понеже се интересувам напоследък от тази теория, останах с убеждението че квантовата механика е нещо като вуду магия! Трудно е за вярване, наистина! Но пък не значи че е измислица де.

От Wikipedia (опитите преди 2015г): The experiment was criticized for among other things not having been conducted in a vacuum, to eliminate thermal air currents. Превод: Експериментът е критикуван за много неща, сред които и това, че не е проведен във вакуум за да елиминира термалните въздушни течения. Т.е. микровълновото лъчение загрява въздуха и оттам идва отчетената сила. През 2015г е извършен нов опит, в дълбок вакуум. Отчели са 1 микронютон/киловат, но технически затруднения не им дават възможност да повторят опитите и затова НЯМА публикувани резултати. Накратко, не само, че не е новина. Засега и не работи.

Накратко: Аз вече си написах мнението. И аз четох същата статия от Уикипедия на английски език. Четох и много други материали. Отначало и аз се вързах. Викам си, щом са от НАСА сигурно са открили нещо. Е да ама след кратък размисъл, стигнах до извода че са "измислили" поредното "перпетуум мобиле", което е "кауза пердута". От друга страна, идеята е интересна не поради извършването на работа без да се влага енергия. Идеята е интересна защото всички химически ракетни двигатели досега работят на принципа на реактивната тяга. Тоест, за да се предвижи едно тяло в Космоса, трябва част от неговата материя да се изхвърли в противоположна посока, като противодейства на въпросното тяло и така го предвижва от дадена мъртва точка. Друг начин да предвижиш дадено тяло просто няма, макар че сега използват вече и йонни двигатели. Принципът пак е същия. Не знам дали го обясних достатъчно ясно но толкова мога.

Тук се споменава за квантов скок! Дават го по научно-фантастичните филми. А там всичко е почерпено от реалността. (Щом нещо е мислимо, значи е възможно!)

В Космоса, при липса на Не става въпрос за перпетуум мобиле, т.е. за енергия от нищото. Става въпрос, че двигателя (уж) се задвижва само с ел. енергия, която може да бъде получена от слънчеви панели в Космоса и не му трябва гориво, по начина, по който ние го разбираме.

Мда. Това е същото като в приказката за Барон фон Мюнхаузен как се измъкнал от блатото като се хванал сам за косата и се издърпал нагоре! Е, същата работа са измислили и от НАСА. Ето едно доказателство как и умни и учени глави пак могат да се излагат като кифладжии. Знам го този двигател, в началото и аз се вързах, обаче след като размислих стигнах до извода, че е нищо повече от баналното "перпетуум мобиле". Тоест - нарушава всичките възможни закони на физиката, не само един.

Демек НАСА, пак е създала едното голямо нищо!!! С помоща на небезизвестните румънски и китайски учени. Жалка работа, ей!

Това не е новина, emDrive новината беше преди повече от година :)

новината е супер стара и дори не е новина щото всички чухме за този двигател... а наса въобще не е откривателя на това чудо.... чиста дезинформация

къде пък прочете че наса са онкривателите. пише че са разработили прототип...

sawo

Медиите пак бързат :) Оказа се, че не работи този двигател. Трийте :)

link

"Ние не нарушаваме закона, само го разтегляме" - Полицейска академия.

Проблема е, че "ГОЛЕМИТЕ ОТКРИТИЯ" на НАСА и други подобни са на челните страници , а опроверженията са на последните страници. Поради това доста хора си мислят , че вече има телепортация, че сме надминали скоростта на светлината, че има доказан живот на Марс, че има доказана течаща вода на Марс, че някой може да контролира времето и земетресенията и т.н.

petrovito

Ха, че до колко е фундаментална науката ни, та да описва и определя всичко. Ако е така, ще означава, че няма наука, всичко е открито, опознато и доказано. Звучи като, религиозна догма - щом противоречи на догмата, означава, че е дяволско творение. Ясно е, че джаджата съвсем не е нова откритие. За да се дъвче от НАСА и БАСА, значи, военните са загубили интерес и са я разсекретили. Какви джаджи има още да видим...

Със скороста, с която НАСА произвежда научни новини скоро ще задмине учените от Магадан.Със светлинни години.

Май преди коментираха, че дава твърде слабо движение. Ако ще се ползва, ще е само в космоса, но не и за изстрелване до него. Както и за слънчевият платноход, който се избутва от слънчевото лъчение, при когото началното ускорение е твърде бавно, а и няма да работи за обратна посока.

Ало новините нааса не го е измислила.Измислил го е Роджър Шоуйър (Roger Shawyer) още през 2000г. И досега американците и китайците го тестват.И никакви закони не нарушава нали излъчва електромагнитни вълни , щом излъчва значи има и тяга и тя е толкова малка защото вълните са слаби то и микровълновата има тяга ама никой не я мери.

"И никакви закони не нарушава нали излъчва електромагнитни вълни..." Цялата врява е понеже НЕ излъчва. Тази медна "кофа" на снимката има вход но няма изход. Сгрешили сте фактологията.

НАСА-та се превръща все повече в ТЕАТРАЛНА ТРУПА с долнопробни пиеси!!!!!!!!!!!

така мисли само един спиртосан мозък......ако изобщо пазенето на равновесие се смята за мислене

шефче

Такива глупости и лични нападки може да напише само много жалък човек!!!

Като го гледам, сто на сто става за варене на ракия. ;-))))

Преди 67.8 милиона години с бойни корабчета тръгваме от една малка планета с космодрум край Сириус.. З а а обозначим кои сме с е налаг а от време на време да хвърляме фекалии така тихо кротко ни хванаха чак до днешния тн сатурнов охранителен вал..

Преди няколко години, едни хорица твърдяха че измерили скорост на неутриното с някаква част от процента, повече от скороста на светлината. Мерили били над 1000 пъти и се толкоз излизало и значи нямало как да е грешно. Поле се оказа че некъв оптичен кабел бил неправилно включен. За всеки непредубен човек, е ясно че ако реално скороста на светлината беше надвишена, това нямаше да е с части от процента, а в пъти. Та и тук така. Ако този двигател работеше, тягата нямаше да е микронютни*. ----------- 1 микронютон е около 100 микрограма, или 0.1милиграма.

освен водка нещо смислено да сте направили ушанки.....а да,в кражбите и копирането само китайците ви конкурират

В условията на вакум създаваната тяга си е тяга, тя е малка и не може да ви изведе в космоса но е достатъчна за пътуване например до Марс. Независимо от това, най-големия проблем остава радиацията, която за 70 дни в космоса може да се окаже смъртоносна без правилната защита.

Да но тази "тяга" е реално много малка. Ако този двигател бута само себе си, и тежи примерно 10кг, ще се набира само до 10км в секунда, бая години.

Първо да си направят ракетен двигател и да спрат с тези врели-некипели ала Стар Трек простотии...

ракетен двигател за далечния космос май само те имат работещ. Рашъните все още са на евтини еднократни двигатели за фъркане в НИСКА околоземна орбита, и никакъв далечен космос! Пък ти си грачи колкото си искаш.

ЕкзоМарс с какви ракети отиде на Марс? Нищо че после от ЕС се издъниха с техният Скиапарели.

според мен взаимодейства с земното магнитно поле. ??

Дали е от магн. поле или нещо друго е трудно да се каже. Много са малки силите. Всеки знае още от началното училище, че камък хвърлен от високо пада с отклонение на изток и към екватора, зарад въртенето на земята. Ако не знаем за въртенето на земята, но тестваме двигател, то можем да си направим извод че "двигателя" развива някаква тяга, която го отклонява.

това май е тествано във вакум...

Струва ми се, че бях чел за нещо подобно разработено от Тесла. Ако е така тези какво точно са измислили?!?!

tsanko1@

Ех, вече се бях отчаял, че никой няма да се сети за Тесла, напр. че той го е изобретил първи. Както и лазера, компютъра, чушкопека и казана за ракия. Айде стига с тоя Тесла! Има и добри попадения, но съм доволен, че някои от идеите му не са видели бял свят.

Споко! Не се отчайвай! В случая не величая Тесла, но ми се струва, че тези си приписват чужди заслуги. Мисля, че той има разработка на двигател на база някакви вълни, но част от схемата си е отишла с него.

С тия болтови връзки....... сигурни ли сте, че е двигател? И то за Космоса :)