Коментари - Изобретяването на син LED с Нобел за физика | IT.dir.bg
назад

Изобретяването на син LED с Нобел за физика

Японците Исаму Акасаки и Хироши Амано, както и роденият в Япония американски гражданин Шуджи Накамура си поделят Нобеловата награда за физика.

Обратно в новината

Коментари - Изобретяването на син LED с Нобел за физика | IT.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

На български правилно се казва "изобретяването на ...". Дир-ници, поправете си заглавието, не се излагайте с неграмотност!

ама то такова ма

Искрено се учудих, след като прочетох, че са си получили наградата тези хора с 20 години закъснение. Разочароващо е да го чуя, защото едва ли е имало толкова по-важни 20 открития или модификации през изминалите години, че да не се обърне внимание и на това! Нобеловият комитет е съмнителна организация.

Абе, обама взе нобел за мир! Само този простичък факт трябва да накара хората да се съмняват в обективноста на тази организация.

Dimitar Kalmadanski

Прав си, това го бях забравил...

Е как бе, Елцин откри вашият любим Путин...

всичко ново и интересно идва от западня свят, нищо от руся. *Съобщението е транслитерирано от системата. Моля, пишете на кирилица.

Този на западняк ли ти прилича? Исаму Акасаки, Хироши Амано и Шуджи Накамура са типични американци! ;) По-скоро ми звучи, като крайният изток. В едно наистина са добри. В краденето на учени.

Следва логичният въпрос - Защо ли е така?

Защото просто не е така.

Новото идва от там където се наливат пари. Пари повече се наливат на Запад и далечния Изток. Ако държите да сравняваме с Русия, тя налива много пари във ВПК, защото е принудена. А там тя е доста напред в някои неща.

То може да идва от западния свят, ама хората дето ги откриват тия неща са все от целия останал свят. Много малко учени с огромни постижения в САЩ всъщност са родени там. Още по-малко пък имат родители родени там. Просто САЩ предоставя повече пари и възможности. А не, че там се раждат все гении. п.п. А в Русия си ползват ракети с дизайн от десетилетия и си качват хора в орбита. Американците кво ползват за да качват хора в орбита?

Грешиш! Внук е на Джон Атанасов...

Aмa този Шуджи Накамура нали е българин,от Дулово ?

Като погледнах първо снимката помислих, че са изобретили лазерния меч :-D

Търпение нужно е, пада уан млади.

Има нещо гнило вече в тези награди. Правилото е да се дават за най-значително постижение през годината. Това да ги даваш с 20 години закъснение вече обезсмисля до голяма степен наградата. И това вече е практика от години. Кой ще има мотив да се състезава, ако получава наградите с 10-20 години закъснение? Идеята на Нобел е да поощри конкуренцията, а не просто да дава някакви пари по някое си време.

Не е вярно, че Нобел е за значително постижение през годината. Едно избретение и откритие се нуждае от години за да се докаже и наложи и да се сравни с други такива

Изобщо не си прав ама пишеш. Може да го мислиш и 50 години, но все в някоя година го публикуваш ето това се гледа. Освен това се дава само веднъж на човек.

Спомням си, че видях първия син светодиод някъде в края на 90-те, монтиран в панела на климатик на General Electric и останах впечатлен от приятната светлина... :)

Ама разбира се, че вие, момчета, знаете повече от Нобеловия комитет и защо и как се случва цялата работа с LED. Чудя се чак как не са ви дали на вас по един Нобел.

ама по-точно по една пръчка от изобретението му...

"LED лампите излъчват ярка бяла светлина" - грешка :) "без синя светлина не може да бъде създадена лампа с бяла светлина" -уау!

Явно си далеч от физиката. Смесването на червена, зелена и синя светлина, дава бял цвят. Това не са боички за рисуване върху лист хартия. Даже ако си настройваш монитора пред теб, може да има RGB (Red Green Blue) настройки.

Белият светодиод представлява син светодиод с бял фосфоресциращ слой отгоре. Така че точно така - бяла светодиодна светлина се прави със син светодиод. Обясниха ти и за комбинацията от син, червен и зелен светодиод за съвременните екрани.

по точно с жълт фосфоресциращ слой и белия диод са го измислили жълтите. Само че спектъра на ЛЕД е доста неравномерен и е малко грешно да се нарича бяла светлина. Всъшност е светлина, възприемана от човека като бяла. Кучетата как я виждат е неясно.

За глупости дават сума ти пари а на тия учени само мръФФки. Бааф мааму...

Доколкото знам, бялата светлина в LED-лампите се прави не като RGB комбинация, а от луминофор, активиран от син диод. Защо точно от син и дали само със син може, това не знам.

Защото по същата технология, по която се прави конвенционалният син светодиод, може да се произведе и син светодиод, който излъчва и в близкия УВ спектър, като по този начин активира белия луминофор.