Коментари - Мъск и Хокинг заедно срещу изкуствения интелект | IT.dir.bg
назад

Мъск и Хокинг заедно срещу изкуствения интелект

Изкуственият интелект има потенциала да направи живота ни по-лесен, но ако бъде оставена без контрол, технологията може сериозно да застраши обществото.

Обратно в новината

Коментари - Мъск и Хокинг заедно срещу изкуствения интелект | IT.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

да не се смесва проста автоматика за паркиране на коли с изкуствен интелект!! И аз съм против него ама не защото може да излезе от контрол, а защото се създава само с тая цел - контрол над хората...

Живеем в свят със свръх население а половината население е във война или гладува.изкуственното замърсяване е най голямото от как свят светува.Развитите страни държат както технологии тека и ресурси, икономика,военна мощ и политика . Натрапват ни че без технологии сме в каменната ера и затова хората за да се справят добре и да запазят работното си място се оборудват със Смарт телефони,гривни ,часовници, все по малки и по бързи на пръв поглед приятели но наскоро се започна с доброволното импантиране за да станем по добри от останалите сме способни да се превърнем в по голямата си част машина което е разбира се медицински и технологичен напредък но човешкото се превръща в изчислителна машина за конкурентна способност което на свой ред ще ни направи машини или същества без чуства но със скъпо оборудване контактни лещи с интернет бяха разработени преди 4 години чипове за мозъчна активация което помага за бързо учене на езици например за 2 дни китайски. Нано частици за мускулна активност и какви ли не други технологии превръщащи ни в нещо друго но тогава кой ще ни управлява ако сме свръх хора ? Най вероятно машина която ние доброволно ще построим. И все пак сме обречени някои му казват еволюция и един ден ще ни сравняват с кроманьонците но все пак за сега имаме души добри или зли няма значение това е човешко.

По-страшно от изкуствения интелект е само естествената българска простотия!

Демек "Матрицата" ще се окаже реалността?

Като се знае колко бъгъв е обикновено софтуера/туй е аналогия на мутациите в природата/ кой знае какъв вампир ще се пръкне и от създадения с най-хубави чуства изкуствен интелект.

По повод последното изречение за предупреждението на Хокинг - човечеството рано или късно ще се самоунищожи. А дали това ще стане заради ИИ или някое оръжие за масово унищожение - няма значение. И двете ще са човешки изобретения.

Трудно ще контролираш пълноценен интелект. Теоретично изкуствения интелект ще може да мисли и да се самоусъвършенства, но всички останали човешки качества ще са му непознати. Разбира се, важно е да се отбележи, че говорим за интелект, който има не по-малки способности от човешки мозък. Но няма нужда от храна, няма нужда от сън, няма нужда от почти нищо. Няма как да се програмира каквото и да било. Веднъж пуснат, изкуствения интелект има огромен потенциал пред себе си за растеж, какъвто човешкия мозък няма. Изкуствения интелект би могъл сам да си пренапише кода или да преодолее всякакви евентуални защото и то много по-бързо и добре от човешкия мозък, защото ще има много по-голяма капацитет. Представете си за момент изкуствения интелект като едно дигитално същество, нуждаещо се от някаква изчислителна мощност и памет. Сега направете една проста аналогия с някой от най-опасните софтуерни вируси и степенувайте на степен 1000. Този интелект може да се самообучава, да разсъждава, и на теория да има достъп до цялата изчислителна мощност на планетата. И всичко това би могло да се случи в рамките на часове, минути. За повечето хора написаното сигурно изглежда като сценарий от фантастичен филм, ама все пак става въпрос за изкуствен интелект. Свидетели сте на какво е способен човека с неговия интелект, а сега се опитайте да си представите на какво е способен интелект с неограничени възможности.

Няма как да няма нужда от храна! НЯМА КАК! Това са физически закони и не може да се заобиколят. Необходимостта от енергия е НЕИЗБЕЖНА! Животните (вкл. човек) си набавят енергията чрез храна, а как ще си я набавя ИИ не знам, но ЩЕ ТРЯБВА да си я набавя. Твоят компютър, например, постоянно се храни от ел. мрежа, а лаптопът и др. се хранят от консерва (батерия). Не може без хранене, НЕ МОЖЕ и НЯМА ДА МОЖЕ!!!

Моите уважения към двамата , дълбоко им се възхищавам , но запомнете едно име - Джон Крейг Вентър. Той успя да конструира синтетична клетка , която може да се репликира. В нея функциите се управляват от изкуствено сглобена хромозома. Всъщност той е и човекът успял първи да разчете човешкия геном. Селско момче от Солт Лейк Сити (-:

Само трябва да добавим нещо - това, което Вентър направи, не е изцяло синтетична клетка. Той използва за шаблон вече съществуваща такава.

Нормално е по-интелигентни същества да доминират над по-слабо интелигентните... В България не се страхувайте, тук колкото по-малко интелект, толкова по-доминиращ е индивида. Няма страшно да ви завладее каквото и да се появи....

Ако говорим за интелект в човешкия смисъл на тази дума, то значи няма как да се накара той да служи на хората. Интелектът сам поставя задачите си и се стреми да прави само това което той иска а не това което друг му нарежда. Особено ако има или поне е убеден че има интелектуално превъзходство над другите същества. А ако по някакъв начин бъде принуден да служи, то интелектът по всякакъв начин ще иска да отхвърли тази принуда. Т.е. интелект, макар и изкуствен няма причина да служи на хората и следователно няма причина да бъде създаван от тях.

В грешка си, не правиш разлика между интелект и инстинкти/потребности. Интелекта е само средството за постигане на потребностите, всичко зависи от това, какво потребности ще бъдат програмирани в съществото с изкуствен интелект. Но една такава програма (то даже не може да се нарече програма) ще има неизвестен краен резултат при всички случаи.

Прав си с едно доуточнение от моя страна.Първо трябва да се дефинира какво е интелект , за да се знае аджеба какво постигаме.Най-общо казано, без претенция за пълнота, интелектът се справя с околната среда в своя полза - да осигурява енергия за себе си , за да бъде жив . Това пък предполага съзнание /явно всичко живо го има/ , за да се възприема като нещо различно от заобикалящата го среда и да се бори с нея - защита , нападение, бягство, размножаване. Тези две неща означават и представа за време - сега и после. Иначе за какво се пазиш и за какво ти е енергия , ако нямаш намерение да продължиш във времето ? От тази гледна точка изкуственият интелект нищо не значи . това е просто един софтуер с определени от човека задачи.

Изкуственият интелект не заплашва бъдещето на човека освен във филмите. Всякак машина може да е опасна за него, ако е програмирана за агресивни спрямо него действия. Но това значи че човека който я е програмирал е опасният, а не машината сама по себе и. Интелекта има способността да мисли творчески и да подхожда по различен начин към един и същи проблем. Въображението е уникално качество на човешкият мозък, което е характерно за интелекта. Няма как компютърните програми да се самоорганизират в по-сложни програми с повишена функционалност.

Има как, както при хората. Общности и комуникация между индивидите. Обмен на информация, опит и споделяне на способностите и уникалните дадености на индивида. Само, че при машините нещата стават по-бързо, те не умират, нито стареенето им е необратим процес.

Само дето между машините има обмен на данни, не на информация - а разликата е доста голяма... но какво ли да се обясняваш, тук сте лаик до лаика.

Е,това е правено ,и то успешно.

Тази технология действително е много опасна, може би най-опасната, затова трябва да се контролира, както се контролират ядрените оръжия, не бива да попада в грешните ръце. Не знам как ще стане това, те дадат ли достъп на съществото до мрежата, край, а без достъп до мрежата няма да има голяма полза от него.

Хубаво е, че си искрен... относно степента си на филмиране.

Ядрените оръжия се контролират с компютри от 60-те години - способни да извършват най-елементарни операции и хилядократно по-слаби като мощност на изчисляване от днешен мобилен телефон. Просто защото тия стари системи са много по-прости и шанса да аварират е нулев (само при спиране на захранването може да има проблем - ама те и без това са обезпечени с десетки защити срещу това). И не са свързани в мрежа по която да има някакъв отдалечен достъп до самите системи - както често показват по филмите.

Човешки интелект се задвижва(насочва) върху какво да мисли от инстинктите и емоциите. Изкуствения интелект също ще се насочва върху какво да "мисли" от изкуствени инстинкти, които ще бъдат зададени от програмистите. Ако някой реши да зададе инстинкт да намали човешката популация, правете си изводите, нищо не може да го спре, гледахте филма с Джони Деп, точно така ще стане, нещата ще се развият за броени дни или часове. Това е все едно ново същество, което ще има умствен потенциал, по-голям от всички хора взети заедно. Друг е въпроса какво ще стане ако има две или повече такива същества и се противопоставят едно на друго, предполагам ще спечели само едно от всички, може би най-първото, тъй като ще има преднина в изчислянията, съответно базата от данни (знанията).

Лесно им е да се борят срещу изкуствения интелект,защото си имат естествен.

Да, вземат го от нас на килограм, а те обират после лаврите.

От една страна е добре да има, за да ме замести в работата, че ме мързи. ;) От друга ако го развият наистина до самостоятелни машини, не е ясно какви решения ще направи.

Факт е че различни групи от обществото изповядват различни ценности. Тогава какви ценности ще заложим в изкуствения интелект? и до какво ще доведе това?

В изкуствения интелект, освен механично изпълняеми операции, друго не можеш да заложиш. Все едно да очакваш двигателят с вътрешно горене да изповядва ценности...

Тогава не говорим за интелект, а за автоматизация.

Никой няма нищо против мислеща машина с която може да си говори и обменя мисли и да се развиват заедно. Проблема обаче е друг: Безконтролното и безидейно свързване на всичко и всички в единна обща мрежа. Примерно на кого е нужно папата да пали новогодишната елха с таблет свързан с интернет. Така както се случва и сега хакери или срив на системата могат да блокират цели сектори в човешката дейност. Ето това е злото интелект с възможности да прави поразии.

Творците ,водени от любопитство, откриват и създават новостите, но от политиците и техните съветници зависи дали цивилизацията ще бъде застрашена. Забраната на клонирането например е добър пример!

човечеството е далеч от изкуствения интелект. всяка машина, безпилотна кола, роботот и т.н. се нуждае от километри програмен код за да работи. Робот който се движи из помещение с препятствия има едва 0,2 процента от интелекта на хлебарка

В интерес на истината всеки живот има нужда от програмен код, който да казва най-малкото как да се възпроизвежда. Нашият код се намира в ДНК-то :)

В интерес на истината, структурата на ДНК-то сама по себе си не е достатъчно да генерира завършен организъм. Има още нещо, което ръководи целия процес и остава извън нашия обсег на познание. Но в случая нямаше общо с темата, говорим за принципно различни неща.

Да не бъркаме автономните машини с ИИ. Квадрикоптерите се управляват с физика до 2 производни след ускорението. Никак не сме далече от времето, когато автономните коли ще са много по-добри от шофьорите, но това не е ИИ.

Да, тези коли биха работили прекрасно, но при две условия - ако всички коли на пътя са такива и ако пешеходците спазват точно правилника.

maniana

E, те ни подготовят от години за това, децата ни играят с Трансформъри и мечтаят да имат домашен рообот. С дискусии или не, ако някой има капацитета да го направи, то ще бъде направено. Останалото го знаете от филмите, няма да е доста по-различно.

Много прекалявате с филмите повечето хора, това е проблемът. Увеличете си малко знанията по програмиране и ще ви стане ясно, че просто се води умишлена пропаганда.

Откритията не са подвластни на стремежа на човечеството. Другото си е идиотизъм!

Справка, A Space Odyssey 2001. Накрая на филма единствения останал жив астронавт трябваше да изключи паметта на супер интелигентния компютър щото стана неадекватен. Слушайте какво ви казват умните хора а не полуидиотите политици.

Закони на роботиката - справка Айзък Азимов, Любен Дилов (не син) и др.

Ма бат'Арни още 1985 г. го обясни това нещо, те сега го открили.

... и Нео през 1999 :)))

Тези явно не са гледали филма;)