Китай изоставя западните чипове

Скоро използването на чужди полупроводници може да бъде облагано с допълнителни данъци

Обратно в новината
17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Тука са се събрали няколко русороба и хвалят ли хвалят Чайната. Абе, тролове нахъсани, защо не стегнете багажа и не отидете в Чайната или в Руслямистан??? Един приятел ходи в Чайна да работи за признавам сериозна сума. Изостави Нидерландия и замина. Двете му деца развиха астма от "прекрасния" въздух в китайската кочина, жена му си ги хвана в ръка и се върна в Европа. Нашия човек последно ми писа, че брои секундите, за да се върне в Европа. А за чиповете... Чайната е многоооооо назад от американците и дистанцията се УВЕЛИЧАВА в последните години! Американците се усетиха, че чайните ги пецат и ги подпукаха.

Браво на САЩ. Накараха другите да мислят!

Китай са водещи както в ИИ, така и в квантовите компютри. Съвсем наскоро излезе и най добрата китайска видеокарта, новият китайски GPU изпреварва дори и NVIDIA Ampere A100,. при това от 2 до 2,5 пъти. Докато краварника иска да налази технологиите от Тайван. Поднебесната треа да ги плесне през ръцете, крадливите юдео-краварчета

Това е в твоята Паралелна Вселена, така ли? В нашият свят, в Китай ПРИЗНАВАТ, че са 5-10 години след САЩ в производството на чипове и при създаването на софтуер :)

Глупавите санкции на еврогейците и байгън.НАПРАВИХТЕ НИ ЖИВОТО 100 ПЪТИ ПО СКЪП БОКЛУЦИ ТЪПИ.Дано Китай и Русия ви хвърли една атомна бомба да ви изчисти там всички извратени пумияри.ВЪН ОТ ЕС,СЗО,НАТО И ВСИЧКИ ДЖЕНДЪРСКИ ОРГАНИЗАЦИИ ТЕ НИ УБИВАТ!!!! КОЙ ЩЕ НИ ПОМОГНЕ НАЩЕ ПОЛИТИЦИ ВЯМА ЗА СА САМО ГРАЖДАНСКИ ВОЙНИ И НЕПОДЧИНЕНИЕ НА МЕРКИТЕ.ПУКНЕТЕ ГАДНИ ФАШИСТИ САЩ И ЕС!!!!

Да ти се чуди човек, що още не си хванал чемадана, и да емигрираш в Русия и Китай. А може би в Северна Корея е още по-добре? :)

Досадни станахте с тази опорка! Аз например обичам Американските пари, обичам да ги харча в България и обичам Руснаците. Широко скроен човек съм.

Китайската нация е най-велика защото е замесена от друго тесто. Трябва да взимаме пример от тях що се отнася до националните интереси

И те така, Западът всячески стимулира Изтока, към неговия логичен победоносен възход... Та, кой всъщност е глупавия? ;-)

Ще я сборят литографията , на света му е писнало от хардуерно интегрирани троянци. Да се надяваме на дизайн отвъд х86 и ОС без гадости , а не сега да си плащам системите и половината от тях да работят за някой хомофилик.

Хахаха, ти па ако мислиш, че китайците не следят всичко и всички...

Те много скоро ще се върнат на шепа ориз на ден. Има някой,който им разрешава да асемблират ,не да произвеждат. Но са си повярвали,де.

Ти в кой свят живееш? Китай отдавна е първа икономическа сила в света. Това за ориза беше през 60 години

Последните 3 години са първи по патенти, последната с рекорд .....

Не Китай ги изоставя, ами има ембарго и няма как да ги произвежда и/или внася :)

Аз не харесвам "дръпнатите" телефони, но ХУЙВЕЙ е наистина много добър, и дори бие Sameshit по всички показатели, кат маче у дирек, и има реален шанс да прехапе ябълките. Аз лично съм фен на последните, но това не пречи да купувам първите. ;-)

комунизма бързо може да навакса всякакви технологични изоставяния просто защото. може да ангажира огромен ресурс. Просто системата в която ние се развиваме не беше изпипана добре.

Само да не ди част от тоя ресурс, дето работи по 16 часа 7 дни седмично и живее в кошара във фабриката и пуква на 40, ско не се самоубие преди това.

А догодина и цели проводници...

Дръпнатите де били пак се осетиха сравнително овреме само със закаснение от 40 години но Рашка гомняшка още не се е усетила

Ти къде видя Русия в статията? Или ей така да се изплющи още един пост за 2 ст.

Неграмотник Ник ник

Ами Китай са леко по-назад технологично в производството на чипове, но като се има предвид какви инвестиции са предвидени в сектора за следващите 5 години, това ще се промени в не толкова далечно бъдеще. Просто няма как да ги спрат, имат желание и много много пари, да не говорим за кадри.

Тук гледам има бая плюещи по Хуауей и хармони ос. Защо бре? Хуауей е единствената конкуренция в света на Апъл като марка, ведно с компютри, софтуерно обезпечение, интеграция, клауд…Чичко Тръмп видя тва в зародиш и спря Хуауей иначе досега щеше да е на 2-ро място и да се бори за първо. Друга марка, реална заплаха за Апъл НЯМА. Това го казва заклет фен на Апъл, ползващ към момента само продукти на тази марка. Но винаги имам и устройство от друга. Кой друг да конкурира, като всяка друга марка има все нещо да куца - ная яркия пример е Самсунг с тъпия си Ексонус, които си получиха заслуженото с последната им издънка s22 ultra! Плащаш повече от за айфон и получаваш шитня, която прегрява и с едно зарждане не изкарва и ден. В момента все още най-добрият андроид телефон, който притежавам е Хуауей 30 про. Пробвах Пиксел 6 про като излезе - боклук, пробвах С22 ултра като излезе - върнах го на 3-я ден, пробвах Шиоми 12s ултра - ужасен, камера, звук…пробвах даже ВиВо Х80 - няма да коментирам. Следя хармони ОС-а и в момента, в който стане достатъчно добър си взимам най-новия Хуауей за втори телефон.

Хуавей умре бе, вече и в Китай не ги купуват.

Тва бабе въобще не е така! Купуват и лаптопите им, и таблетите им и часовниците им, и слушалките им и т.н. Аз например от всичките ми смарт часовници нося само апъл уоч 7- ата и хуауей GT3 прото. А фрий бъдс 2 прото им е единственото, което може да се опре на прото на апъл! Пак казвам - нито Апъл, нито Хуауей са само телефони. А с времето Хармони ОС става все по-добра, апликациите все повече и идва момент, когато тъпият шпиониращ андроид ще изгуби лидерското си място! Не че Хармонито няма да, но повярвай ще е много по-малко от Гугъл!

Китай има да догонва в полупроводниците. При тях проблема е санкциите които бяха наложени от САЩ и Китай немогат да купуват от ASML последните модели на литографските машини EUV . Въпреки това обаче SMIC успяха дори с по старите DUV машини на ASML да направят чип по 7nm технология. Толкова колкото могат да произвеждат САЩ . ЕС е много по-назад .Единствено Тайван и ЮК са по-напред с 5nm. Иначе по-старите технологии които покриват 80-90% от чиповете Китай отдаван е усвоил тези технологии.

Няма кой да им продаде EUVL машини,а и не е само до машините. SMIC опитва да копира процеса на TSMC, ама засега само успява с единични транзистори на 7нм, с трагични добиви под 10%. За нещо по-сложно добивите са 0. При американците добивите на процесори на интел7, който е с по-голяма гъстота от TSMC7 са чудесни. IBM имат готови транзистори на 2нм, ЕС също, няма ги комерсиалните фабове само, което ще се поправи в следващите години.

ти наистина ли мислиш, че ако Китай искат да имат такива машини ме могат да ги купят чрез подставени лица?

Д, наистина. Тези машини се изграждат на място и настройват от производителя. Със същия успех може да пробваш да си купиш самолетоносач чрез подставени лица.

като чета коментарите имам чувството, че половината българи живеят в Китай от 20-30г. и знаят от първа ръка какво и колко се продава

Ще, трябва, може би, планираме...

Ще пратим ф-ките, 23-та година, не 25-та, не, ще почакате още 10-20 години...

Ти сигурен ли си, че професора се казва Цао Хайтао или това му е творческия псевдоним?

Колкото Хуавей направи собствена ОС, толкова и процесор ще направят. То не е като да правиш сглобки. Трябват реални технологии, а тях никой няма да им ги даде.

Хуавей Хармони набира все по голяма популярност. Тя е млада операционна система от 2019, и печели нови и нови привърженици

Печели тя, даже в Китай умря мобилния сегмент на хуавеуй. А Хармония в основата си е андроид.

Хармонията както и андроида в основата си са Linux

Каква нова и млада операционна система те гони. Това си е чист Андроид. Орязан и с услуги на Huawei вместо на Гугъл. В същото време това си е Линукс, като не е китайска, вярно онлайн общество го прави, ама 95% от тях не са китайци

Голям смях. Унисок правят процесори базирани на АРМ, къде точно им е китайското. За тях важат същите правила като за Куалком и Медиатек, како и за всеки друг процесор проузведен на тоя свят. Китайците първо да опитат да направят собствена процесорна архитектура и тогава да се пънат, как щели да са независими, че сега е смешно.

запада си е предоставил технологиите, никой не го е карал насила. Значи запада е глупав, да си даде технологиите на конкурента.

Глупакоооо, Запада няма нито един завод за чипове в Китай, така че китайците нищо не могат да откраднат. Запада си е направил сметката, тъпчооооо.

напротив, чиповете ги правят в Китай, даже си пише на тях мейд ин чайна

Не, ти си глупав, да мислиш, че западът е предоставил технологии на конкурента. Като начало китай не е конкурент, а подизпълнител. Те получават готови процесорни ядра като блокове и толкова. Могат да ги възпроизведат, но не и да ги променят или развият. Ако не слушат, няма да получат новите ядра и толкова - изпадат от пазара. Справка - хуавей, които вече и в кутай никой не ги купува.

Западът не произвежда чипове в Китай. Там се извършва асемблиране на готови устройства. Чиповете се правят: Процесори: Тайван, САЩ, ЕС, Корея, Япония Памети: Корея, САЩ, Япония, Тайван Мощни полуповидници: ЕС и САЩ Сензори: ЕС, Япония, Тайван

В Китай се купуват много хуавей, както и други китайски марки. Айфоните не ги щат, те се правят в Индия с евтин труд, и се предлагат на снобари. Но имаче айфоните са скъпи боклуци, направени с евтин труд в Индия от тамошните сигани

Що лъжеш бе ?? in the first six months of the year, Chinese makers produced 171.2 billion chips, up 48.1% year-over-year. Without any doubt, 30.8 billion chips made in a month is a lot. Yet China imported 51.9 billion semiconductors in June, which means that the country could fab around 37% of its semiconductor needs.

От това което си дал - 62% от чиповете в китай са внос. Сами си произвеждат стари неща на по 15-20 години. Всичко ново и авангардно е внос. Толкова.

Е имат и внос. От Малайзия, Индия, Виетнам....даже и от Северна Корея, чиято продукция не се допуска на запад поради желязната завеса.

Да те светна, че Малайзия, Индия, Виетнам са основните места където се извършва пакетирането на западните чипове. Пък ти си мисли, че Виетнам произвежда собствени процесори, а Индия е основен източник на сензори за камери примерно. Хахаха.

Така е, на запад произвеждат чиповете и ги пращат във варели по 500 литра във Виетнам за да ги пакетира един по един, всяко краче се обвива поотделно, ХА ХА ХА !!!

Мушмул, провери колко завода има Интел в Китай и после пиши !!

А ти що ползваш арабски цифри, а не си направиш твои ? Ти питал ли си арабите, дали може да ги ползваш без разрешение ?

Бъркаш! Арабските цифри реално са индийски! Така, че не арабите а индийците трябва да се питат!

а ти пита ли индийците дали може да ги ползваш ?

Пакетиране означава, че се поставят в корпуси, или на реконструирани пластини. Ма ти си глупак, който си мисли за завиване във вестник, но се напъва да обяснява кой, къде и какво произвежда.

Айде айде, не ми обяснявай кво е пакетиране

Гогата пак е изял една торба жълти п.шки + 300лв за дописка за страната на ментетата и Ковид-19! :))) Чиповете са американски патент - жълтите могат единствено да копират - в което са най-добри, хихи! :)

Е може ли да са толкоз тъпи, че да си дадат технологиите ??!! Явно може !

Че как тъй не щат да ползват западни технологии, я веднага да се демократизират !

Така де, тва да не е концерт по желание.

Супер повече конкуренци по- достъпни цени. Нека не само американосите решават кой да получава технологии и кой не.

Само да ги догонят първо. Иначе да, конкуренцията не е лошо нещо.

Кой да догонят след Тайван е Китайски. Както прочете, ако прочете, по американска технология, а не производство в Америка. Също така в момента Китай са спрели вноса на пясък към Тайван, което значи, че не могат да произвеждат полупроводници…

Американските чипове се правят по демократична технология ...